Belföld

Százmilliót kap Medina a NATO-lokátorért cserébe

Az erről szóló keretmegállapodást, valamint az idei, 25 millió forintos támogatásról szóló szerződést most írták alá a HM-mel.

Százmillió forintos támogatást nyújt 2014-ig infrastrukturális fejlesztésekre a Honvédelmi Minisztérium (HM) Medinának, ahol az elkövetkező két évben a NATO számára elfogadható, új radarállomás épül.

Az erről szóló keretmegállapodást, valamint az idei, 25 millió forintos támogatásról szóló szerződést pénteken írta alá a Tolna megyei községben Hende Csaba honvédelmi miniszter és Vén Attila (Fidesz-KDNP), a Medina polgármestere.

A minisztérium 2011. március 8-án jelentette be, hogy a légvédelmi radarállomást Medinán építik fel. Eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezték, de a tiltakozások miatt nem épült meg.

Az új helyszínt a NATO is elfogadta, a Medinán 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő lokátort várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer.

Illés Attila ezredes, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának NATO-biztonsági beruházási osztályvezetője elmondta: a tervek szerint decemberben indul el az építési engedélyezési eljárás, és 2012. júliusban kezdődik az építkezés. A 28 méter magasra tervezett toronyra jövő év végén helyezik el az antennarendszert védő kupolát, a radart a tesztelést követően 2013. szeptemberben állíthatják hadrendbe.

A medinai radar a bánkúti és a békéscsabai 3D-s berendezéshez hasonlóan az olasz Selex Sistemi Integrati gyártmánya lesz, jelenleg a cég olaszországi telephelyén tárolják. Az osztályvezető tájékoztatása szerint az építkezés 900 millió forintba kerül, amelyet a NATO utólag finanszíroz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik