Belföld

Közzétehető a kormányfői beszéd kézirata

Az adatvédelmi biztos szerint nem követett el törvénysértést az Origó és az Index.


Fotó: Kummer János

A két hírportál szeptemberben közzétette a kormányfő egyik parlamenti beszédének kéziratáról készített fotót, mire határozatlan időre kitiltották fotósaikat a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból. A történtek után az ombudsmanhoz fordult állásfoglalásért mindkét portál illetve az Országgyűlés sajtófőnöke.

Jóri András szerint a miniszterelnök a parlamentben közérdekű adatokat tárt a nyilvánosság elé, így a beszéd tervezete úgynevezett „döntés megalapozását szolgáló adatnak minősül”. Ennek nyilvánosságra hozataláról az adatot kezelő, jelen esetben a miniszterelnök dönthet. Ugyanakkor a fotósoknak, akik a felvételeket készítették, nem írja elő a törvény a titoktartás kötelezettségét. Ezek után a dokumentum közlése nem lehet olyan súlyú sérelem, amelynek szankcióval kellene járnia.


Fotó: Kummer János

Az ombudsman rámutatott: az Országgyűlés ülései – főszabályként – nyilvánosak, így minden képviselőnek számolnia kell azzal, hogy bármi, ami az Országgyűlés ülésén elhangzik vagy történik, az a legszélesebb nyilvánosságot kaphatja. Az pedig, hogy egy adat védendő személyes adatnak, közérdekből nyilvánosnak vagy közérdekűnek minősül-e, illetve, hogy nyilvánossága korlátozható-e, esetről esetre dönthető csak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik