Belföld

Vizsgálja az ombudsman a zuglói kunyhók lebontását

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a médiából értesült arról, hogy hajléktalanok kunyhóit bontatta le a XIV. kerületi önkormányzat.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Szabó Máté Zugló polgármesteréhez, Papcsák Ferenchez fordult kérdéseivel, amelyekre 15 napon belül vár választ. Az ombudsman egyebek között a hajléktalanok sorsáról hozott kerületi rendelet végrehajtásáról, a kilakoltatás körülményeiről, a fedél nélküli emberek további életével kapcsolatos alternatívákról, és a kerületi hajléktalanok elhelyezésének tervéről kérdezte levélben a polgármestert.

Az ombudsman már a józsefvárosi önkormányzat guberálást tiltó rendeletének alkotmánybírósági megsemmisítését kérő beadványa kapcsán hangsúlyozta, hogy a hajléktalanság súlyos szociális krízishelyzet eredménye, ami a legritkább esetben alapul az érintett tudatos választásán.

Szabó Máté többször is tiltakozott az ellen, hogy a hajléktalanok helyzetének megváltoztatását rendészeti problémaként, a szociális munkások mellőzésével kezeljék. Véleménye szerint a hajléktalanokat is megillető emberi méltóság tiszteletét csak az biztosítaná, ha a szociális ellátás és az elhelyezés megfelelő szintjét biztosítva, munkaalkalmat ajánlva teremtenék meg a megoldásra kidolgozott alternatívák önkéntes és szabad választásának lehetőségét.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Az ombudsmani hivatal közölte: nyitottak a valós problémák kezelésére, a megoldást célzó konstruktív intézkedési vagy döntési javaslatokra. Ezek kidolgozásához Szabó Máté, aki az Európai Unió hajléktalan-politikáját kidolgozó nemzetközi testület tagja is volt, felajánlotta segítségét a fővárosi és kerületi önkormányzatok vezetésének.

Papcsák Ferenc a bontásról korábban azt mondta: “nyilvánvalóan tisztességes és emberi megoldást kell találni annak a körülbelül 150 embernek a problémájára is, akik a közterületen, illetőleg egy általuk felépített telepen élnek.” Úgy döntöttünk, hogy hatósági határozattal, jogszerűen elbontjuk, elbontatjuk, felszámoljuk ezt a telepet, az ott élőket hajléktalanszállókra, szeretetotthonokba költöztetjük” – fogalmazott a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik