Belföld

Törvénysértés a kollégiumépítésnél

A Magyar Nemzet szerint kétséges, hogy mi kerül az állam tulajdonába a Semmelweis Egyetem Lenhossék utcai diákszállójának beruházásában.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írja, hogy “a rendelkezésre álló adatok szerint az államnak 2012 és 2032 között összesen 19,77 milliárd forintos költséget jelent a Lenhossék utcai kollégium, ami azt jelenti, hogy egy férőhely a húsz év alatt 21,97 millió forintba kerül az adófizetőknek”.

Nem felelt meg a pályázati kiírásban előírt feltételnek a nyertes pályázó, a Miracle Europe Ingatlankezelő Kft., mert nem volt a birtokában az az ingatlan, amelyre a kollégiumot építették, és az építmény a korábban rögzítettnél jóval kisebb területre kerül .

A Magyar Nemzet felidézi, hogy 2007 júniusában írtak ki közbeszerzési eljárást az egyetem egyik kollégiumának rekonstrukciójára azzal, hogy az az állami és magántőke közös finanszírozásában (PPP) valósuljon meg.

A nyertes pályázóval, a Miracle Kft.-vel kötött szerződés szerint kollégiumrekonstrukciónak kellett volna megvalósulnia, ehelyett a tervek új diákhotel építéséről szóltak. Az ügyet belülről jól ismerő szakértők véleménye az – olvasható a Magyar Nemzetben -, hogy jogellenesen jött létre a támogatási szerződés az oktatási tárca és az egyetem között. A jogszabályi háttér alapján lehetséges férőhelyenként tízezer forintos fejkvóta alacsonyabb támogatást jelentene a szerződésben foglaltaknál.

A lap arról is szól, hogy az eredeti megállapodás alapján az államnak a szolgáltatási díj felét kell fizetnie a húsz év alatt, de új épület létesítése esetén az állami támogatás aránya alig 20 százalék lenne.

A támogatási megállapodás szerint – írja a Magyar Nemezt – a beruházást az állam kizárólagos tulajdonában és az egyetem vagyonkezelésében lévő telken kellett volna megvalósítani. Az építkezés viszont másik ingatlanon történt, így nem arra a beruházásra szól a megállapodás, mint ami végül elkészült. Ehhez a konstrukcióhoz – írja a lap – az oktatási tárca a szolgáltatási szerződés ellenjegyzésével – hallgatólagosan – hozzájárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik