Belföld

Schmitt: a zsidók jól érzik magukat Magyarországon

Az államfő a Die Pressében utasította vissza a magyar kormánnyal szembeni bírálatokat. Azt is mondta, hogy"Magyarországon száz százalékig demokrácia van".

Visszautasította a magyar kormánnyal szembeni bírálatokat csütörtökön Schmitt Pál. “Magyarországon száz százalékig demokrácia van” – fogalmazott a Die Presse című konzervatív osztrák napilapnak. Az államfő azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a riporter olyan véleményeket idézett a külföldi sajtóból, melyek a magyar kormánynak “a fasizmushoz való vonzódást” róttak fel.

A Die Presse riporterének kérdésére, miszerint: “A magyar kormányt többször is összefüggésbe hozták a fasizmussal. Elképzelhető-e, hogy Orbán Viktort félreértik külföldön?” Schmitt Pál így válaszolt: “Borzasztóan sajnálom, hogy néhány külföldi sajtóorgánum ilyen megjegyzéseket tesz. Egyáltalán, mit értenek fasizmus alatt? Az antiszemitizmust?”

A magyar államfő hozzátette: “A zsidó lakosság köszöni, nagyon jól érzi magát nálunk. A zsidó közösségnek a magyar államban rendkívül fontos szerepe van. Tényleg nem tudom, mi lehet fasiszta egy olyan kormányzatban, aminek ideológiai alapjai a keresztény vallás, a konzervativizmus és a hazaszeretet. A kisebbségek jól kijönnek a magyarokkal, összesen 13 elismert kisebbséggel élünk együtt, akiket sokra tartunk. Az új választótörvényben, aminek kidolgozása folyamatban van, a kisebbségek demokratikus jelenlétét szeretnék meg is erősíteni.”

Azt is kijelentette a köztársasági elnök, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének szinte minden pontját tartalmazza az új alkotmány, ezért is utasítja vissza a fasizmusra vonatkozó vádakat.

Schmitt Pál ezen felül beszélt az osztrák-magyar kapcsolatokról, a Fidesz kétharmadáról, elzárkózott a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elleni bírósági per megítélésétől is, de azt hangsúlyozta, nem egyedülállóak Európában a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellenihez hasonló eljárások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik