Belföld

Országos kampány az influenza ellen

A cél a megelőzés mellett a védőoltások iránti bizalom visszaállítása.

Az Országos Alapellátási Intézet közleménye szerint a “Vissza a józan észhez!” című akció keretében szakmai fórumokon tartandó előadásokkal, tájékoztató anyagokkal és publikációk megjelentetésével szeretnék elérni, hogy a családorvosok még az influenzaidény előtt megkapjanak minden szükséges információt a megelőzésről és a szezonális védőoltásokról.

A szervezet szerint az elmúlt két évben a H1N1 kapcsán számos olyan információ látott napvilágot, amelynek egy része szándékos félrevezetés volt, más része pedig olyan szakértőktől származott, akiknek nem tartozott illetékességi területükhöz a téma. Ez elbizonytalanodáshoz, szakmai megosztottsághoz és oltási “pánikhoz” vezetett, aminek az eredményeként nőtt a megbetegedések, a szövődmények, valamint az “értelmetlen halálesetek” száma, különösen a fiatal korosztály és a kismamák körében.

Ezért az intézet közreműködésével elindították a tájékoztató kampányt, hogy kiemeljék az influenza megelőzésének a fontosságát, és visszaállítsák a védőoltások alkalmazásával kapcsolatos bizalmat.

Az elmúlt évek adatai “egyértelművé tették és teszik, hogy gyakorlatilag az influenza-védőoltások kockázat- és szövődménymentesek” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik