Belföld

Ipsos: elbizonytalanodott a fél ország

A rendszerváltozás óta egyszer sem mért a közvélemény-kutató olyan sok passzív és bizonytalan választópolgárt, mint most.

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint a választópolgárok 55 százaléka nem talál magának támogatandó politikai szervezetet.

Az 1500 ember megkérdezésével készült kutatásból az derült ki, hogy októberben az összes szavazó körében a Fidesz 20, az MSZP 11, a Jobbik 9, az LMP 3 százalékon állt, más pártokra 2 százalék voksolt volna egy most vasárnapi választáson. Ez az előző hónaphoz képest a Fidesz, az MSZP és az LMP esetében 2-2 százalékpontos csökkenést, a Jobbiknál 2 százalékpontos erősödést jelent.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz magabiztosan – 47 százalékkal – vezetett, az MSZP 24 százalékkal követte, a Jobbik 22, az LMP pedig 5 százalékon állt.

Már a nyáron is érezhető volt a Jobbik térnyerése, ősszel pedig egyértelművé vált, hogy a párt mögé mind többen sorakoznak fel, a politikai erők közti versengésben kezdi megközelíteni az MSZP-t – állapította meg az Ipsos. A szocialisták ebben a hónapban megtorpantak, szimpatizánsokat veszítettek.

A Fidesz táborának az elmúlt fél évben bekövetkezett csökkenése nemcsak a Jobbik gyarapodásával járt együtt, hanem a pártoktól távolságot tartó polgárok csoportjának bővülésével is.

A Fidesz továbbra is vezet, a népesség 20 százaléka – 1,6 millió fő – tekinthető a kormánypárt hívének. Az LMP nem tudta megtartani a múlt havi kimagasló eredményét, ezúttal a választókorúak 3 százalékának támogatását élvezi.

Az Ipsos szerint a Jobbik támogatottsága korántsem egyenletes: az 50 évesnél fiatalabbak között 13 százalékon, az ötveneseknél 4 százalékon, az idősebbeknél pedig 2 százalékon áll.

Jelenleg a magyar választók többsége távol tartja magát a politikától, és látványos a részvételi hajlandóság korábbinál alacsonyabb szintje is. A politikai apátia széles körben elterjedt, még a legkevésbé közömbösnek számító fővárosiaknak is több mint négytizede elvesztette a pártok iránti érdeklődését. A kiábrándult közhangulat mutatója az is, hogy a rendszerint nagyon aktív diplomások fele nem preferál egyetlen politikai erőt sem. Az időskorúaknál, az alacsony társadalmi státuszúaknál, valamint a falvakban élőknél kétharmados ez az arány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik