Belföld

Vacognak az iskolákban a diákok

Rendkívüli szünetet rendeltek el három Pest megyei intézményben, mivel nincs fűtés az önkormányzat gáztartozása miatt. Kormányzati segítséget várnak, hogy a Tigáz visszakapcsolja a fűtést.

Több Pest megyei iskolában rövidített tanórákon oktatják a nagykabátban vacogó diákokat. „Ha nem érkezik gyors kormányzati segítség, akár december végéig hidegek maradhatnak a radiátorok az érintett iskolákban és további csaknem húsz megyei közintézményben” – mondta Ambrus András, a Pest megyei önkormányzat szóvivője.

Az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban az igazgató az iskola honlapján üzent a szülőknek a rendkívüli tanítási szünetről, amely október 18-án kezdődött. Két napra tervezték a szünetet, de az a hidegre való tekintettel elhúzódhat.

A gödöllői Madách Imre Szakközépiskola Szakiskola és Kollégiumban október 17-e óta nincs tanítás. Az örkényi Pálóczi Horváth István Iskola és kollégiumban is szünet van.

Egy 1993-as törvény előírja a rendkívüli szünet elrendelését, amennyiben a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem biztosítható. Mivel az érintett tizennyolc közoktatási intézményben még nem sikerült helyreállítani a gázszolgáltatást, az épületekben nem adottak a feltételek a tanórák rendes megtartásához.

Azok az intézmények, ahol folyik még a tanítás, az igazgatók elmondták, hogy az épületek naposabb oldalán tartják az órákat, tornáztatják a diákokat, meleg teát, takarókat adnak nekik, de nem tudják, meddig tartható ez az állapot. Közülük is többen kilátásba helyezték a rendkívüli tanítási szünet elrendelését arra az esetre, ha nem születne megállapodás a megye és a Tigáz között, mert egyre nagyobb a hideg, és a tanárok, szülők is háborognak a lehetetlen helyzet miatt.

Ambrus András szerint mindent megtesznek a tanítás feltételeinek helyreállítása érdekében. Miután a megyei önkormányzatok és a kormány közös szándéknyilatkozata a megyék konszolidációjáról megteremtette a feltételeit, Pest Megye Önkormányzata és a Tigáz Zrt. azonnal megkezdte a szolgáltató felé fennálló tartozás rendezéséről, illetve átütemezéséről szóló megállapodás előkészítését. Amint az érintettek megegyeznek a részletekben, és a kért garanciákban, továbbá a megállapodás aláírásra kerül, az előírásoknak megfelelő rendben megkezdődhet a szolgáltatás visszakapcsolása, majd a fűtés újraindítása.

Szerdán délután a kormányszóvivő gyors megoldást ígért. A kormány felkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy csütörtökön oldja meg a Pest megyei fűtetlen iskolák ügyét – közölte Giró-Szász András. Hozzátette: miután a megyei önkormányzati intézmények állami fenntartás alá kerülnek majd, többé nem fordulhat elő a mostanihoz hasonló helyzet sem Pest megyében, sem máshol az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik