Belföld

Terrorizmus miatt nyomoznak Gyurcsány ellen

Az ügyészség a 2006. őszi tömegoszlatások kapcsán vizsgálódik.

A volt miniszterelnök és egyes rendőri-politikai vezetők ellen terrrocselekmények elkövetésének vádjával indult nyomozás tényét megerősítette a legfőbb ügyészség szóvivője. Horányi Miklós hozzátette: “megfelel a valóságnak, hogy Völgyesi Miklós feljelentést tett az ügyben.”

Völgyesi Miklós – aki a 2006. őszi események feltárásán miniszterelnöki megbízottként dolgozó Balsai István szakértő csoportjában is tevékenykedett – két héttel ezelőtt tett feljelentést a legfőbb ügyésznél. A beadvány Gyurcsány Ferenc mellett egyelőre ismeretlen állami-politikai vezetők, illetve a tömegoszlatások végrehajtásáért felelős rendőrparancsnokok ellen is irányul.

Völgyesi a Balsai-jelentésre hivatkozva a feljelentésben leírja: 15 különféle bűncselekmény mellett felvethető a terrorcselekmény gyanúja is. “A terrorcselekmény megvalósulásához nem szükséges, hogy a lakosságot “eredményesen” megfélemlítsék, elég az arra irányuló szándék.”  A feljelentésről és az ügyészségi nyomozásról hírt adó mno szerint a feljelentésében Völgyesi több példát is hoz a megfélemlítési szándékra a 2006. október 23-i tömegoszlatásból.

Az üggyel kapcsolatban olvasható a Balsai vezette bizottság teljes anyaga:

A 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott jelentése

Ajánlott videó

Olvasói sztorik