Belföld

Benzinlopás miatt rúgtak ki állami sofőröket

Trükköztek a benzinkártyás vásárlásoknál a hivatásos gépkocsivezetők.

Minisztereket és államtitkárokat szállító gépkocsivezetők is érintettek lehetnek abban az üzemanyaglopás-sorozatban, amelyet a közelmúltban leplezett le a kormányzati kocsikat üzemeltető és a sofőröket foglalkoztató Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. Egy belső vizsgálat szerint 37 sofőr rendszeresen visszaélhetett a rábízott üzemanyagkártyákkal, és ezzel havonta akár százezres, milliós kárt is okozhattak.

A Blikk információi szerint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság alkalmazásában álló sofőrök többsége a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőit fuvarozta. A lapnak egy neve elhallgatását kérő minisztériumi forrás azt mondta: feltűnt, hogy egyes sofőrök kocsija túl sokat fogyaszt. A gépkocsivezetőknek minden út után el kell számolniuk a megtett kilométereket, s egy benzinkártyáról tankolnak, vagyis készpénzben fizetniük nem kell a kutakon. Ebből derült ki, hogy sok sofőr túl gyakran jár a benzinkútra.

A sofőrök módszere egyszerű volt: amikor tankoltak, kannákba vagy idegen autókba töltötték a benzint az üzemanyagkártyák terhére. Azt a KIM nem tudta megmondani, mióta folyt a visszaélés, és mekkora a kár, mert a vizsgálat még folyik. Ám ahhoz, hogy a benzinlopás szembeötlő legyen, 5 literrel is magasabb kellett hogy legyen a fogyasztás 100 kilométeren. Így ha egy sofőr átlag 3000 kilométert ment havonta, úgy 50-60 ezer forinttal is kiegészíthette az átlag bruttó 270 ezer forintos havi keresetét.

A vétkesek a botrányt nem ússzák meg szimpla elbocsátással, a vizsgálat lezárultával a KEF feljelentést tesz. Ha bebizonyosodik, hogy üzletszerűen, rendszeresen loptak, akkor letöltendő börtönt is kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik