Belföld

Aktivisták szállták meg a természetvédelmi felügyelőséget

A hatóság győri épületének recepciójához láncolták magukat a Greenpeace tagjai az almásfüzitői vörösiszap-tároló engedélye miatt.

Greenpeace-aktivisták foglalták el Győrben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség épületét. Azért tüntetnek, mert szerintük az almásfüzitői vörösiszap, illetve toxikus hulladéktároló működésével kapcsolatban szabálytalan engedélyeket adott ki a hatóság. Céljuk az, hogy azonnal vonják vissza ezeket. A szervezet közleménye szerint az aktivisták a tározóból kéthordónyi toxikus hulladékot vittek a felügyelőségre.

A lengyel, magyar, román és szlovák környezetvédők transzparensein a “Zárjuk be a veszélyes üzemeket és a veszélyes hatóságokat!” követelés volt olvasható. Ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a győri felügyelőség jóváhagyásával növelik Almásfüzitőn a környezeti és egészségügyi kockázatot – közölte a zöld szervezet.

Vay Márton, a Greenpeace magyarországi szervezetének szóvivője az akció megkezdése után az MTI-nek elmondta, az aktivisták lezárták a recepciót azzal, hogy odaláncolták magukat a beléptető rendszerhez. Kifejtette, várják, hogy reagáljon valaki a felügyelettől. Hozzátette, kihívják az ügyészséget is, mert ha szabálytalan engedélyeket adott ki a hivatal, akkor nem a rendőrség az illetékes.

Az engedélyt kifogásolják

A Greenpeace közlése szerint 2010-ben a győri környezetvédelmi felügyelőség engedélyt adott évi 132 000 tonna, 161 fajta veszélyes hulladék és évi 280 000 tonna nem veszélyes hulladék komposztálására Almásfüzitőn a Tatai Környezetvédelmi Zrt. számára, ám a zöld szervezet szerint a tevékenység kockázatos és a leírtakkal szemben nem zajlanak le a komposztálásra jellemző folyamatok.

Korábban Farkas Béla, a zrt. környezetvédelmi igazgatója elmondta, kész arra, hogy megvitassa a Greenpeace szakértőivel a szervezet által felvetett kérdéseket, és rendelkezésére bocsássa a közérdekű adatokat.

Minderről annak a kapcsán nyilatkozott, hogy a Greenpeace azt kérte, azonnal függesszék fel az almásfüzitői VII. számú vörösiszap-tározó, és az ott hulladéklerakást végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. engedélyét. A cég a bejelentésre reagálva az MTI-vel közölte: tevékenységét a vonatkozó szabályoknak és hatósági előírásoknak megfelelően végzi.

Toxikus takaróval takarnának?

A Greenpeace szerdai közleménye idézi Tömöri Balázst, a Greenpeace kampányfelelősét, aki elmondta: “Mindenki számára világos, hogy a vörösiszapot be kell takarni, de nem egy 400-féle, veszélyes hulladékokat is nagy mennyiségben tartalmazó toxikus takaróval. Az almásfüzitői engedély több pontján még a felügyelőség sem komposztálásról, hanem hulladék kihelyezéséről beszél. Ahhoz viszont a hulladéklerakás sokkal szigorúbb feltételeit kellett volna vizsgálniuk, amik nyilvánvalóan nem teljesülnek Almásfüzitőn.”

A szervezet szerint a felügyelőség a tározóban indokolatlanul magas egyedi határértékeket engedélyezett a talajvizet szennyező anyagokra, többi között a különösen mérgező arzénre, továbbá fluorra, molibdénre és az ásványolaj-szennyezettségre. Ráadásul nem kötelezte a tározót hulladékkal lefedő Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t arra, hogy a hetes kazetta Duna menti oldalán mérje a szennyezést.

A felügyelőség a környezet állapotának javítása helyett a környezetre és egészségre leselkedő kockázat növelését engedélyezi – véli a Greenpeace.

A környezetvédők Orbán Viktor miniszterelnököt petícióban kérik, hogy állíttassa le a hulladékok beszállítását. Emellett, Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultak az ügy kivizsgálásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik