Belföld

Csúszik az iskolák állami átvétele?

A Magyar Nemzet szerint valószínűleg kormányzati módosítóként nyújtják be az "új oktatási Költségvetést".

Nincs szó a települési önkormányzatok által fenntartott iskolák állami átvételéről a jövő évi költségvetési javaslatban. Vélhetően kormányzati módosító indítvány formájában nyújtják be az „új oktatási költségvetést”, de az sem kizárt, hogy 2013-ra halasztják az átvételt – írja a Magyar Nemzet.

A lap kormánypárti körökből úgy tudja, felvetődött az iskolák állami átvételének elhalasztása. A Nemzetgazdasági Minisztérium csak kész törvények alapján tervezheti a büdzsét, nem tervezetek alapján, így szeretné, ha 2012. szeptember 1-jéről 2013. január 1-jére módosulna a dátum. A tárca csúsztatná az egyéb pluszforrást igénylő oktatási intézkedések bevezetését is. A Magyar Nemzet szerint a polgármesterek is egyre bizonytalanabbak, amíg nem dől el az iskolaügy, ők sem tudnak tervezni.

A lap úgy tudja, ha az állam átvállalja az oktatási intézmények fenntartását, úgy az oktatási normatíván kívül megvonja települési önkormányzatoktól a gépjárműadót, a helyi iparűzési adó húsz százalékát, illetve a személyi jövedelemadó helyben maradó részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik