Belföld

Zuglóban lehet a Roosevelt park

A főváros XIV. kerületében lehet a Roosevelt park, és ugyancsak Zuglóban sétányt nevezhetnek el Lev Tolsztoj orosz íróról.

Tarlós István főpolgármester levélben kért véleményt az elnevezésekről a XIV. kerületi képviselő-testülettől, amely csütörtökön dönt a kérdésben. A végső határozatot a Fővárosi Közgyűlés hozza majd meg.

Az indítvány szerint a Roosevelt park elnevezést venné fel a Mexikói út, az Amerikai út és a Colombus utca – Kacsóh Pongrác út felé eső – végénél fekvő névtelen terület.

A főpolgármester azt is javasolja, hogy a Városligetben található, a Zichy Mihály utat és a Városligeti körutat összekötő névtelen sétány Lev Tolsztoj nevét vegye fel. A kerület hatósági osztálya szerint az elnevezéseknek nincs jogi akadályuk, lakókat nem érint egyik kérdés sem.

A Fővárosi Közgyűlés Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezésére áprilisban döntött arról, hogy az Akadémia előtti tér neve Rooseveltről Széchényi István térre változzon. A főpolgármester akkor az amerikai nagykövetnek megígérte, hogy a főváros egy más pontján közterületet neveznek majd el a Egyesült Államok 32. elnökéről.

Hogy a Széll Kálmánra változott Moszkva elnevezés sorsa mi lesz, az továbbra is kérdéses. Lapunk már hetekkel korábban megkereste az ügyben a Városházát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy épp az egyeztetések zajlanak az orosz nagykövetséggel.

Ugyanakkor Alexandr Kurkov, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének sajtóattaséja lapunknak úgy nyilatkozott, hogy semmilyen egyeztetés nem zajlik a Moszkva elnevezés kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik