Belföld

Alkalmi koalíció a T. Házban: Fidesz-KDNP-Jobbik-LMP

Az uzsorázásról szóló törvény szigorításában együtt szavazott a kormánypárt és az ellenzék nagy része.

A parlament úgy módosította a büntető törvénykönyvet, hogy az uzsora-bűncselekmény tényállási elemei közül kivette az üzletszerűséget. Eszerint  már az is három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki akár egyetlen alkalommal olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely annak kötelezettjét súlyos nélkülözésnek teszi ki.

Indoklásul Navarcsics Tibor azt írta: az uzsorázás újabb formái – embertelenségük és kizsákmányoló jellegük miatt – olyan súlyos veszélyt jelentenek a társadalomra, hogy attól függetlenül büntetni kell őket, hogy elkövetésük üzletszerű-e vagy sem. Az üzletszerűen, illetve bűnszervezetben elkövetett uzsora-bűncselekményt viszont a jövőben öt évig tartó szabadságvesztéssel is sújthatják majd.

A jogszabály emellett a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényerejű rendelet módosításával az uzsoraszerződések esetén is lehetőséget ad arra, hogy az ügyész a szerződés semmisségének megállapítása érdekében keresetet indítson.

Az Országgyűlés – túl azon, hogy 303 igen szavazattal, egy nem ellenében és 43 tartózkodás mellett elfogadta a Btk.-módosítást – arról is döntött, hogy annak sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik