Belföld

Rájár a rúd Csipak Péterre

Néhány napja a villáját ítélték bontásra, most pedig visszavonta a Zeppelin-projekt engedélyezési kérelmét a vállalkozó cége.

A pesti belvárosi Bécsi utca teljes páros oldalának, öt épületnek a lebontásával tervezett, tavaly kérelmezett “Új városközpont” fantázianevű üzlet-iroda-szálloda komplexumra Csipak Péter ingatlanfejlesztő beruházó cége visszavonta az engedélyezési kérelmét – adta hírül a Budapest Világörökségéért Alapítvány.

A hatalmas hazai és nemzetközi szakmai és lakossági tiltakozást kiváltó 50 méteres, Várhegy-magas épület terve a tetejére elképzelt szivar alakú szállodáról Zeppelin-projekt néven híresült el.

A lépésre annak a bírósági ítéletnek a végrehajtása során került sor, amelyben a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az első és másodfokon kiadott elvi építési engedélyeket. Az elsőfokon engedélyezett tervet három civil szervezet fellebbezése nyomán felére csökkentett méretben hagyta jóvá a másodfokú hatóság, azonban az ebben az engedélyben is megmaradt jogsértések miatt a Budapest Világörökségéért Alapítvány a bíróságra vitte tovább az ügyet, amely ítéletében új eljárásra is utasította az elsőfokú építési hatóságot.

A belváros-lipótvárosi polgármesteri hivatal építési irodája az ítélet illetve a kérelem visszavonása alapján megszüntette az engedélyezési eljárást.

Csipak Péterre rájár a rúd mostanában. Mint arról beszámoltunk, pár nappal ezelőtt a II. kerületi önkormányzat elrendelte az üzletember hármashatár-hegyi luxusvillájának a lebontását is, mivel az tájvédelmi körzetben épült. Bár egy korábbi döntés értelmében csak a felhúzott épület egy részét kellett volna felszámolni, az önkormányzat végül a teljes házra elrendelte a bontást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik