Belföld

Börtönbe küldhetik a hajléktalanokat

Hétfőn kezdődik a Parlamentben az utcán élők megbüntetéséről szóló fideszes javaslat vitája.

Az utcán élők megbüntetéséről, a kisebbségek és a nők helyzetéről is tárgyal az Országgyűlés a jövő héten. A hétfői ülésnapon szavaz a Ház a büntető törvénykönyv módosításáról. Ha elfogadják a kormány javaslatát, akkor akár az egyszeri uzsorázást is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik a jövőben.

Döntenek a képviselők a Gazdasági Versenyhivatal elmúlt évi beszámolójának elfogadásáról, és arról is, hogy az 1566-os ostromra emlékezve a leghősiesebb város címét adományozzák Szigetvárnak.

A Ház általános vitát folytat a szabálysértési törvény módosításáról. Fideszes politikusok – köztük Rogán Antal belvárosi, Papcsák Ferenc zuglói és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, valamint a VIII. kerületet vezető Kocsis Máté – azt javasolják, hogy minősüljön szabálysértésnek a “közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése”. Magyarán hogy elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak. A kormánypárti politikusok indoklásukban azzal érvelnek az elzárás lehetősége mellett, hogy a hajléktalanok esetében a pénzbüntetés nehezen végrehajtható, és kevés a visszatartó ereje.

Kedden a Ház megtárgyalja a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló jelentést, amelyet a kormánynak kétévente kell a parlament elé terjesztenie. Szintén kedden lesz az általános vitája az agrárgazdaság tavalyi állapotáról szóló jelentésnek.

Szerdán az LMP-s Ertsey Katalin kezdeményezésére politikai vitanapot tart az Országgyűlés a nők közéleti, politikai részvételének erősítéséről. A vitanap megtartását fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők is támogatták aláírásukkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik