Belföld

A PPP-beruházások kiváltását hiányolja az LMP

Az LMP szerint a kormány, noha megígérte, hogy kiváltja a túlárazott, az állam számára előnytelen PPP-beruházásokat, abból "szokás szerint semmi sem lett".

Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében felidézte, hogy az Orbán-kormány 2010 őszén határozottan kijelentette: a túlárazott és az államnak előnytelen PPP-beruházásokat, amelyek évi 120 milliárd forintos terhet jelentenek a költségvetésnek, felülvizsgálják és a szerződéseket újratárgyalják.

Ezt idén többször is megismételték, majd augusztus elején kormányrendeletbe is foglalták, hogy 2011 végéig ezeket a projekteket állami kézbe kell venni, és fedezetül 200 milliárd forintig a nyugdíjpénztári vagyon maradékát jelölték meg. A nemzetgazdaságért felelős miniszter október 30-ig kapott határidőt a részletek kidolgozására, továbbá egy 17 milliós ügyvédi szerződést is kötöttek erre a feladatra – írta Szabó Zsolt, az LMP országos választmányának fejlesztéspolitikai szakszóvivője.

Ehhez képest a kormány által beterjesztett 2012. évi költségvetésben a PPP-projektek folyó kiadásaira ugyanúgy 122 milliárd forint szerepel, mint a tavalyiban, azaz a kiváltásból nem valósul meg semmi – mutatott rá.

“Az egykulcsos adórendszerre épített bukott gazdaságpolitikának nem csak az átlag alatt keresők vagy a közszolgák esnek áldozatul, hanem az a kevés jó ügy is, amit a Fidesz felvállalt” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik