Belföld

Pompa és nyomor a bíróságokon

Halmokban álló iratok, verekedő ügyfelek, életveszélyes épületek.

A Pest Megyei Bíróság épületében lévő áldatlan állapotokról néhány nappal ezelőtt maga Kovács András elnök rántotta le a leplet. A bíróság elnöke szerdán normális munkára alkalmatlannak nevezte a Thököly úti épületet az MTI-nek adott interjújában. Mint mondta, nyaranta a tárgyalótermekben és a dolgozószobákban olykor 40 fok fölötti a hőmérséklet, télen az irodákat átjárja a szél, a vizesedő falak ráznak, csak gépészeti felújításra fél milliárdot kellene költeni, s az épület a tűzvédelmi előírásoknak sem felel meg. A Hír24 utánajárt, az ország nagyobb városaiban vajon milyen a helyzet: a kép vegyes, vannak épületek, melyeket néhány éve teljesen felújítottak, vannak azonban olyanok is, ahol a padláson felgyülemlő madárürülék és az egerek is problémát okoznak.

A galambürülék eltakarítása és a rágcsálók írtása is sokba kerül

A Debreceni Városi Bíróság épületének műszaki állapota vetekszik a Pest Megyei Bíróságéval. A felújítása gazdaságtalan, egy új városi bíróság építésére várnak. Figula Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője elmondta: az épület, amelyben hatalmas ügyfélforgalmat bonyolítanak le, több helyen alá van dúcolva, lassan alkalmatlan lesz munkavégzésre. Példaként említette, hogy több százezer forintot költenek arra, hogy a padlásról kitakarítsák a galambürüléket, illetve korábban sok gondot okoztak az egerek is. Nagyon várják már, hogy új épületbe költözhessenek, de a jelenlegi gazdasági válságban túl nagy reményeket nem fűznek hozzá.

A megyei bíróság debreceni, Széchenyi utcai épülete is felújításra szorul, de állapota össze sem hasonlítható a városi bíróságéval. Itt legelőbb az elektromos hálózat felújítása égető kérdés. A megyében működő városi bíróságokról a szóvivő általánosságban elmondta: ezeket felújították, az épületek rendben vannak.

A 130 éves épületet a 70-es évek óta nem tatarozták

Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese a Hír24-nek elmondta: a megyei által használt nyolc épület közül a hódmezővásárhelyi és a csongrádi városi bíróságok épületeit a közelmúltban felújították, a szentesi és makói épületek részben már megújultak, részben a közeljövőben várható külső felújításuk is. A Csongrád Megyei Bíróság Cégbírósága és a Szegedi Munkaügyi Bíróság közös épületében az elmúlt években számos beruházás volt: felújították a fűtési rendszert, kicserélték a nyílászárókat, rendbe tették az udvari épületeket, új irattárat és parkolókat alakítottak ki. Jelentős beruházások voltak a Szegedi Városi Bíróság peren kívüli irodájának helyt adó különálló épületrészben is. Emellett a jelzett épületek közül ötben két évvel ezelőtt teljes körű – fizikai és úgynevezett infokommunikációs – akadálymentesítés is megtörtént.

A szóvivő kiemelte: rendkívül leromlott műszaki állapotban van azonban a megyei bíróság Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatti épülete. Ebben az épületben a Csongrád Megyei Bíróság peres ügyszakai, valamint a Szegedi Városi Bíróság működik, emellett itt található a Szegedi Katonai Ügyészség és a Szegedi Városi Ügyészség is. A csaknem 130 éves épület az elmúlt évtizedekben felújításon nem esett át, utoljára a 70-es évek elején volt részleges felújítás. Az épület tetőszerkezete és külső homlokzatának vakolata rendkívül rossz, részben életveszélyes állapotú, ezért néhány éve a vakolat egy részét, valamint az úgynevezett gipszstukkókat már el kellett távolíttatni. Elavult az épület fűtése, elektromos hálózata, rendkívül rossz állapotban van a vizesblokkok. Mindezek mellett kevés a tárgyalóterem – a megnövekedett ügyforgalomra figyelemmel legalább tízzel többre volna szükség -, a bírák kettesével – hármasával, a jegyzőkönyvvezetők, leírók négyesével-hatosával kénytelenek dolgozni, igen-igen szűkös körülmények között. Óriási problémát okoz a nagymennyiségű irat tárolása, mely csak a folyosókon elhelyezett szekrényekben lehetséges már.

„Az ügyfélfogadó irodák szűkössége miatt ügyfeleinket méltatlan állapotok között vagyunk kénytelenek fogadni. Sajnos az épület akadálymentesítését sem lehetett – pénzügyi okokból – megoldani. Egyébként az épület teljes körű felújítását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács még a 2005. évre tervbe vette, azonban költségvetési okokból annak megkezdése sem történhetett meg.” – tette hozzá.

A megyei bíróság vezetése az elmúlt években tanulmánytervet és többféle koncepciót dolgozott ki az épület felújítására, illetve az itt működő egyes ügyészi szervek más épületben történő elhelyezésére. Sajnos anyagi okokból ezek sem valósulhattak meg. A jelzett körülmények – főként a tárgyalótermek hiánya – napi problémákat okoznak a munkaszervezés terén. „Bízunk benne, hogy a közeljövőben az épület bővítése – lehetőség szerint a belső udvarok beépítésével –, valamint teljes körű rekonstrukciója is sorra kerülhet. Ez azért is kiemelten fontos volna, mert épületünk műemlékileg és régészeti okokból is védelem alatt áll és eredeti állapota visszaállításával Szeged belvárosának, a Széchenyi térnek ismét igazi ékessége, építészeti öröksége lehetne.” – fejtette ki.

Omló vakolat, verekedő ügyfelek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság központi épületét 2003 és 2005 között újították fel. A mintegy 1,5 milliárdos beruházásban a komplex felújítás mellett bővítés is szerepelt. A korábbi 5000 négyzetméteres terület 6500 négyzetméterre nőtt, elsősorban a süllyesztett irattárnak köszönhetően – közölte Nyakó Zsuzsanna szóvivő. A megyei bíróság elnökhelyettese hozzátette: összesen mintegy 250-en dolgoznak itt, s míg korábban egy szobán 2-3-4-en osztoztak, ma már a bírók 99 százalékának külön szobája van, mindössze nyolc városi bírónak kell osztoznia valakivel egy szobán. A rekonstrukció során liftet is építettek az épületbe.

A megyében öt épület akadálymentesítését végezték el 2008-ig: Nyíregyházán a megyei bíróságon kívül a Toldi utcán lévő (munkaügyi) bíróság épületét látták el rámpával és lifttel, de érintette az akadálymentesítés a kisvárdai, fehérgyarmati és mátészalkai városi bíróság épületét is. Ennek költsége összesen közel 110 millió volt. Jelenleg a megyei bírósághoz tartozó, valamennyi épületben van lift és rámpa.

Az akadálymentesítést szolgáló beruházásból egyedül Nyírbátor maradt ki – tette hozzá a szóvivő -, azért, mert már akkor tudott volt, hogy a közeljövőben az egész épület megújul. A kivitelezés 2010 tavaszán kezdődött, az átadás 2011-ben volt. A mintegy 500-550 milliós költségvetésből az épületet, a gépészetet és az informatikai rendszert tették rendbe. A korábbi 300 négyzetméter helyett 1100 négyzetméter a rendelkezésre álló terület. Korszerű beléptetési rendszert alakítottak ki, a biztonságtechnika a mai kor igényeinek megfelelő, továbbá áttértek a digitális hangrögzítésre.

A szóvivő elmondta azt is: a legrosszabb állapotban a kisvárdai városi bíróság épülete van, ahol a városi ügyészségnek is helyet adnak. Omlik, lehullott a homlokzati vakolat, és a nyílászárók is nagyon rossz állapotban vannak, ami a fűtés, fenntartás költségeit növeli. Rossz állapotban van – kidől-bedől – az épület kerítése is. Okozott már gondot az épület hiányos biztonságtechnikai felszereltsége, előfordult, hogy a folyosókon egymásra támadtak az ügyfelek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik