Belföld

Egyre többen éheznek idehaza

Százezrek nem is emlékeznek arra, mikor ettek húst utoljára.

Becslések szerint mintegy százezren éheznek az országban. Ők azok, akik nem jutnak elég ennivalóhoz- mondta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Cseh Balázs hozzátette: az úgynevezett minőségi éhezés, azaz amikor egy ember nem jut elegendő húshoz, húskészítményhez, vagy az ezeket helyettesítő fehérjékhez, már 1-2 millió embert is érinthet. Eközben mintegy 1,8 millió tonna élelmiszert nem használnak fel az országban évente. Ebből 394 ezer tonna ennivaló a szemétben landol, vagyis háztartási hulladék lesz belőle.

Az Élelmiszerbank Egyesület tavaly mintegy ötezer tonna élelmiszert juttatott el 1,5 milliárd forint értében a vele kapcsolatban álló karitatív szervezeteknek. Ezekből az adományokból összesen csaknem 400 ezren kaptak. Idén várhatóan már félmillió rászoruló napi betevőjéhez járulhat hozzá az Egyesület.

Az uniós segélyprogramjának köszönhetően négyezer tonna adomány érkezhet, összesen több, mint egymilliárd forint értékben, ám jövőre ez a mostani ötödére csökkenhet, mert a pénzhiány miatt szinte bizonyos, hogy megcsappan a felajánló cégek, szervezetek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik