Belföld

“Mindenki hallgat, mindenki fél”

Zsák Ferenc egy hete van szabadlábon. A természetvédő aktivistát az Audi jogtalan előny kérésével vádolta meg. A főügyészség mostani határozatának hivatalos indoklása szerint megszűntek az okok, amelyek előzetes letartóztatását indokolták. Szervezete, a Tiszántúli Természetvédők Társulata, 21 éves. Az aktív tagok száma 10-15, de amikor nagyobb akciók voltak, azokban 30-40 fő is részt vett.


Fotó: Bajomi Bálint, greenfo

4 hónapot töltött előzetesben, vesztegetéssel vádolják. Mi volt az első dolga, amikor kijött?

Krumplis tésztát ettem! Olyan rossz volt a börtönkoszt. 9 kilót fogytam 4 hónap alatt. A második, hogy bekapcsoltam a számítógépemet és elkezdtem dolgozni. Minden ügyet ott akarok folytatni ahol abbahagytam 4 hónappal ezelőtt. 18 ilyen ügyünk van. Most folytatom, amíg lehet.

A nyomozók szerint ön egy zsák pénz fejében visszalépett volna a 900 millió eurós győri kapacitásbővítés hátráltatásától. A vesztegetés tárgya egy 200 millió forintos együttműködési megállapodás az Audi és a TTT között. A szerződés értelmében a cég ennyivel támogatta volna azt a természetvédelmi-rekonstrukciós programot, amely által öt a győri beruházás által halálra ítélt élőhelyhez hasonló, az Észak-alföldi régióban található, a magyar állam tulajdonában levő Natura 2000 területen és élőhelyen valósulhatott volna meg egy komplex élőhely rehabilitáció állami erdészeti és természetvédelmi szervek közreműködésével. Miután megállapodtak ön visszavonta a keresetét a bíróságon szabad utat engedve a gyárbővítésnek.

Nem! Én már három nappal azelőtt visszavontam a keresetet, mielőtt a svájci jog alapján megkötött együttműködési megállapodást teljesíteni kellett volna a másik félnek! Egyrészt azért mert óriási nyomást éreztem. Levelek, telefonok sokaságát kaptam, amiben gyaláztak szidtak, hogy miért akadályozunk egy ekkora beruházást. A végső indok pedig az volt, hogy csak jogi képviselővel folytathattam volna a pert és hosszú keresés után sem találtunk egyetlen környezetjogban járatos ügyvédet, aki elvállalta volna ezt az ügyet. És nem volt vesztegetés! Egy kompenzációs együttműködési megállapodás jött létre a Tiszántúli Természetvédők Társulata és az Audi között. Mindezt egy a gazdasági jogot tanító független tanú tanúvallomása is megerősíti.


Fotó: Bajomi Bálint, greenfo

De mégis úgy tűnik, hogy visszavonta és megállapodtak.

Engem már korábban is keresett az Audi, de én nem akartam velük tárgyalni. Azt az álláspontot képviseltem, hogy építkezzenek másfél kilométerrel arrébb és akkor már nem egy természetvédelmi területen lesz a gyár, ami a Natura 2000 program része és a fejlesztésére még az unió is adott pénzt. Most itt 19 növény faj és 92 állatfaj élőhelye pusztul el! Ráadásul egy olyan élőhelyről, az euroszibériai eurosztyepptölgyes élőhelytípusról beszélünk, ami a Dunántúlon már csak itt található meg. És összesen 3000 hektár van ebből a világon. Ez talán a legveszélyeztetettebb erdőtípus a világon. Nem a brazil őserdő meg a mangrove erdők. Pedig az mindennap szerepel a hírekben.

Értem, de a vád szerint mégis kötött egy szerződést a gyárral.

Egy természetvédő csak olyan kompromisszumot köthet, ami előnyös a természetnek. Én kompromisszumot próbáltam kötni. És ez nem egy szerződés volt, hanem egy, a közösségi jog alapján álló kompenzációs együttműködési megállapodás jött létre. Ez a svájci jog szerint köttetett. Ebben az volt, hogy 5 év alatt öt még megmenthető Natura 2000 élőhelyen megvalósul egy természetvédelmi helyreállító program. Nagyon szigorú elszámolással. Ennek a kedvezményezettje két állami szerv, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Nyírerdő zrt. lett volna. A munkát ők végezték volna és mi azt kértük, hogy a pénzt is ők kapják. Hiszen mi sem erdőgazdálkodási tevékenységet, sem konkrét természetvédelmi rekonstrukciós tevékenységet nem folytathatunk. 14 ezer állami erdőterületen valósult volna meg ez a projekt. A megállapodás értelmében első programév után már közvetlenül az állami szerveknek ment volna a támogatás.


Fotó: Bajomi Bálint, greenfo

De a pénz első részlete mégis önökhöz ment volna a megállapodás szerint!

Az első részletvalóban a mi szervezetünkön keresztül került volna átutalásra, de szigorú elszámolási kötelezettséggel és helyszíni ellenőrzéssel együtt. Olyan erdészeti feladatok végrehajtására, amelyek a legfontosabbak a program végrehajtásához!

Mennyi volt ez az összeg?

Erről nem nyilatkozhatok. Időarányosan lett kiszámítva az öt programévre.  De volt már ilyen szponzori szerződésünk. Akkor is úgy volt, hogy a pénzt tovább utaltuk és az elszámolási kötelezettség minket terhelt. Most sem marad volna nálunk egy fillér sem. Mondjuk úgy, hogy mi – állami feladatokat is felvállaló közhasznú szervezettként – a közvetítők lettünk volna.

Én elhiszem a jó szándékukat, de eddig 4 hónapot ült előzetesben. Ki tudja mi lesz, ha az ügyészségnek van igaza és esetleg elítélik. Azt mondja fogyott 9 kilót és ráment az egészsége. A gyár üzemel, a miniszterelnök megnyitotta. Maga meg még tüntetni sem mehetett oda, mert éppen előzetesben volt. Van értelme ennek?


Fotó: Bajomi Bálint, greenfo

Persze, hogy van! Felhívtam a figyelmet a természetvédelem ügyére! Kicsit megkavartam az állóvizet. Azt tudni kell, hogy a magyar természetvédelem egészét a félelem és a kiszolgáltatottság érzése uralja a civil szférában éppúgy, mint az állami szektorban.  A nemzeti parki igazgatóságoknál most rugdossák ki a vezetőket és a beosztott munkatársakat. Már akit nem rúgtak már ki korábban. Nem beszélnek arról, hogy a természetvédelemre egy fitying nincsen, teljesen háttérbe szorult, a gazdasági érdekek teljesen felülírták. Talán ezzel most észreveszik ezt az emberek. Ez a fontos. Még azon az áron is hogy én esetleg rámegyek erre. Nem érdekel. Be fogom bizonyítani az igazamat! A börtönben fogalmaztam meg, hogy: „Ha a természettől mindent elveszünk, de vissza semmit nem adunk, akkor visszaveheti tőlünk azt is, ami nélkül már élni sem tudunk.” Én kipusztulással fenyegetett élőhelyeket szeretnék visszaadni a természetnek, ha lesz rá még lehetőségem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik