Belföld

Gyorséttermekre csaptak le a munkavédelmi ellenőrök

Bár a feketefoglalkoztatás csökkent, az ellenőrök számos más szabálytalanságot találtak.

A gyorséttermek és a bevásárlóközpontok vendéglőiben tartottak ellenőrzést szeptemberben az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) munkatársai. Az országos akció 313 foglalkoztató 1557 munkavállalóját érintette. A hatóság az ellenőrzött munkáltatók 53 százalékánál állapított meg szabálytalanságot.

Az ellenőrzött munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatták feketén. A munkáltatói mulasztások között volt például a napi és heti munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése, a kötelező legkisebb munkabér, garantált bér csökkentése vagy késedelmes folyósítása, a rendkívüli munkavégzés ki nem fizetése, a pótlékok kifizetésének elmaradása.

A munkaidő-beosztás, munkaidő-nyilvántartás hiánya, illetve szabálytalan vezetése szintén a gyakori volt, ami vagy az egyéb szabálytalanságok leplezésének szándékára, vagy a jogszerű megoldások ismeretének hiányára utalhat.

Volt olyan étterem, amelyre 100 ezres nagyságrendű bírságot is kiszabtak az ellenőrök, de az anyagi szankció alkalmazása csupán elvétve volt indokolt, mivel az ellenőrzött helyek legnagyobb részét kis- és középvállalkozások működtetik – áll az OMMF közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik