Belföld

Az Alkotmánybírósághoz kerül a guberálórendelet

Szabó Máté ombudsman aggályosnak tartja a guberálást és a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó józsefvárosi határozatot, ezért fordult a testülethez.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hajléktalanokat érintő józsefvárosi önkormányzati rendelkezések miatt. Szabó Máté aggályosnak tartja a guberálást és a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó határozatot, ezért az AB-tól a helyi rendelkezés megsemmisítését kéri.

Az ombudsman az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében emlékezetett: az idén júniusban kiadott jelentésében is megállapította, hogy a józsefvárosi önkormányzat a guberálás szabálysértéssé nyilvánításával és szankcionálásával aránytalanul korlátozta a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait, és a rendelet szemben áll az egyenlő bánásmód követelményével.

Mivel a guberálást tiltó rendelet visszavonására tett korábbi felhívására nem kapott hivatalos választ, az Alkotmánybíróságot kérte az aggályos rendelkezések megsemmisítésére – tudatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik