Belföld

Regisztrációhoz kötné a választójogot a Fidesz?

Az Index úgy tudja, a jövőben hónapokkal előre jelezniük kellene a választópolgároknak, ha szavazni akarnak.

A jövőben nem a népességnyilvántartás adatai alapján lehetne bekerülni a választói névjegyzékbe, hanem a szavazóknak maguknak kéne jelentkezniük. Legalábbis ez következik Áder János szavaiból, aki ma egy határon túliaknak szóló konferencián ismertette a Fidesz választójogi reformról szóló koncepcióját írja az Index. A portál ezzel kapcsolatos kérdésére Áder kitérő választ adott, de szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a regisztráció csak azokra vonatkozik majd, akik a pártlista helyett a kisebbségi listára akarnak szavazni.

A lap azonban más forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz elnöksége csaknem egyhangúlag támogatná a regisztráció gondolatát. Információik szerint az ötlet támogatói közé tartozik többek között Pokorni Zoltán, Kövér László és Navracsics Tibor is.

A még körvonalazódó elképzelés szerint a regisztráció akár három hónappal is megelőzhetné a választást. A javaslat támogatói szerint így a tudatos választók vennének részt a voksoláson, és kiszűrhetőek lennének az olyan visszaélések, amikor például egy jelölt némi ajándék fejében kevésbé elkötelezett választókat transzportál a szavazókörökbe.

Annak pedig, hogy a regisztráció és a szavazás között hónapok telnek el, komoly hozadéka lehet a Fidesz számára. A kormánypárt hagyományosan aktívabb szavazói vélhetően lelkesebben regisztrálnának, mint a kevésbé elkötelezett ellenzéki szavazók vagy az utolsó pillanatig kiváró kiábrándult tömegek. Márpedig a bizonytalan szavazók képesek eldönteni egy választás sorsát is – írja az Index.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik