Belföld

Puhul a Hoffmann-terv

Az új közoktatási törvény egyik sokat vitatott újdonsága lett volna a kötelezően bevezetett egész napos iskola, az elképzelést ugyanakkor még a katolikus egyház feje is bírálta.

Bár a törvénytervezetben még benne van, az államtitkárság már nem ragaszkodik hozzá.

Az új közoktatási örvény még nem nyilvános kodifikált szövegének 74. paragrafusának 3. bekezdése úgy rendelkezik, hogy „Általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak, továbbá tizenhét óráig – vagy addig, amíg a tanulók jogszerűen tartózkodnak az intézményben – gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről”.

Mint többször megírtuk az Fn.hu-n az egész napos iskola az esélyteremtés egyik legjobb közoktatási formája. De csak abban az esetben, ha meg van hozzá a megfelelő infrastruktúra, pedagógusi kompetencia, és kidolgozzák a reggeltől délutánig elnyújtott időszakra a foglalkozások pedagógiai módszertanát. Ebben délután is kötelező tanórák lehetnek, így nem elképzelhető az az államtitkárság által hangoztatott elképzelés, hogy a szülő kérésére felmenthető a gyerek délutánonként az óralátogatások alól. A reggel iskola, délután napközi ugyanis nem egész napos iskola.

Az egész napos iskola kötelezővé parancsolását többször bírálta Pokorni Zoltán (ő annak támogatását gondolja járható útnak), és legutóbb a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének konferenciáján Erdő Péter is. A bíboros úgy fogalmazott, hogy a „szabadidő, a testi-lelki gazdagodás, a nevelés sok más feladata, a gyerekekről való szociális gondoskodás csak akkor terheli az államot, ha azt az egyes családok nem tudják ellátni”.

A – tulajdonképpen meglepő módon, előzmények és egyeztetés nélkül – csak augusztusban „bevetett” ötlet már nem annyira fontos az államtitkárságnak sem. Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek már azt mondta, mindez nem kényszer, csak lehetőség. Azok a szülők, akik nem kívánják igénybe venni, felmentési kérelemmel élhetnek majd, és hazavihetik a gyereket.

A rendszer az alsó tagozatokon már megszokott napközihez hasonlít majd, de fő feladata a felzárkóztatás és a tehetséggondozás lesz, olyan délutáni foglalkozásokra nyújt lehetőséget, amelyekhez eddig csak pénzért lehetett hozzájutni.

Ezek szerint sem az alsóban, sem a felsőben nem lesz kötelező az egész napra elnyújtott tanítás. Így az egész marad egy normál, délelőtt tanórás, délután napközis rendszer. Eddig a bírálatok leperegtek az államtitkárságról, úgy tűnik, Hoffmannékat a katolikus egyház ezúttal meggyőzte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik