Belföld

Pozsgai Zsolt örömmel mond igent Dörner Györgynek

A leendő főrendező elmondta: továbbra is a jelenlegi társulatra épülne az Új Színház. Kérdés, hogy a művészek mit szólnak ehhez.

Pozsgai Zsolt elvállalja a felkérést az Új Színház főrendezői-fődramaturgi posztjára. Ezt az író, rendező hétfőn mondta az MTI-nek.

“Dörner György régi barátom, sokat dolgoztunk együtt színházban, filmben is. Egyik közös munkánkban sem éreztem soha politikai színezetet. Egy ilyen jó barátnak örömmel mondom azt, hogy szívesen segítek” – indokolta döntését Pozsgai Zsolt, akit Csurka István, az Új Színház leendő intendánsa nevezett meg mint következő főrendezőt.

Pozsgai a további terveiről nem kívánt nyilatkozni, mint fogalmazott, megegyeztek, hogy először a leendő igazgató mondja el elképzeléseit. “Nekem is vannak terveim, de ezekről még korai lenne beszélni” – mondta. Hallgatásának “technikai okai” is vannak. Ezek közül egy, hogy a társulat jelenlegi tagjaira szeretnének építeni, ám még nem tudják, a színészek miként viszonyulnak az új igazgatóhoz. “Ha nem vállalják, akkor november-december tájékán el kell gondolkoznunk, hogyan tovább” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy miként viszonyul Csurka István politikus színházzal kapcsolatos elképzeléseihez, azt válaszolta, hogy egyelőre nem ismeri a terveket. Dörner György pályázatára utalva kiemelte: a koncepciójuk arra épül, hogy minél több magyar művet tűzzenek műsorra, régieket, újakat vegyesen. “Ez azért jó, mert a fővárosban nincs ilyen profilú színház” – jegyezte meg.

Szerinte nem rendkívüli az, hogy egy színház bele akar szólni az aktuális ügyekbe. Példaként a Nemzeti Színház Romagyilkosságok című, 2011 januárjában meghirdetett dokumentumdráma-pályázatát említette. Ugyanakkor megjegyezte, ő az “örök, művészi értékeket” fogja a továbbiakban is képviselni, a politikai vonalat másokra bízza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik