Belföld

Létrejön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Jelentkezési feltétel lesz a büntetlen előélet és a fizikai, pszichológiai, egészségi alkalmasság.

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a 2012. január 1-jén létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem működéséről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló törvényjavaslatot.

A képviselők 245 igen és 100 nem szavazat mellett fogadták el Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványát. Eszerint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar általános jogutódjaként létrejövő közszolgálati egyetem fenntartói jogait a közigazgatás-fejlesztésért, a honvédelemért és a rendészetért felelős tárcavezetők közösen gyakorolják.

Az NKE-n csak büntetlen előéletűekkel köthető majd hallgatói jogviszony.

A honvédtiszti és a rendészeti képzés nappali alapképzésére 18. életévét betöltött, de 25 évesnél – a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai esetében 30 évesnél – nem idősebb, cselekvőképes, magyar állampolgárok kerülhetnek be. A jelentkezőknek az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági követelményeket is teljesíteniük kell.

A javaslat szerint az intézmény hallgatója köteles a beiratkozás előtt fogadalmat tenni, tanulmányi feladatainak ellátása során pedig tartózkodnia kell a politikai tevékenységtől. A pártpolitika mellőzése az intézményen belül az oktatókra is vonatkozik.

A jogelőd intézményeknél alkalmazottak és a hallgatók jogviszonya is folyamatos lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik