Belföld

Kibővült a végtörlesztésre jogosultak köre

A változtatás értelmében azok is élhetnek a végtörlesztéssel, akik eddig devizában törlesztettek.

A devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is kiterjesztette az egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségét az Országgyűlés hétfőn.

Az előterjesztő Rogán Antal javaslatára – 277 igen szavazattal, 44 tartózkodás mellett – elfogadott törvény egyértelműsíti a korábban hozott intézkedéseket. Így rögzíti, hogy az egyösszegű végtörlesztéshez igénybe vett áthidaló kölcsön csak forinthitel lehet. Kimondja, hogy a végtörlesztés szabályai arra az esetre is vonatkoznak, ha a hitel folyósítása több részletben történt, és ezek végtörlesztéséhez számítási szabályt vezet be.

A módosítást Rogán Antal azzal indokolta, hogy a bankok egymástól eltérően, és nem a jogalkotói szándék szerint alkalmazzák a hiteleseket segítő szabályokat. Több bank például arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy nem élhetnek a végtörlesztési lehetőséggel azok, akik nem devizaalapú, hanem tényleges devizahitelt vettek fel. Ezért a módosítás rögzíti, hogy devizaalapú kölcsönszerződésnek minősül az a hitel is, amelynek törlesztése devizában történik, de a végtörlesztést ebben az esetben is forintban kell teljesíteni.

Rogán Antal szerint a törvény újabb 50-80 ezer ember előtt nyithatja meg a végtörlesztés lehetőségét.

A törvénymódosítás értelmében az adóst akkor is megilleti a végtörlesztés lehetősége, ha “az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény személyében változás állt be a hitelkövetelés engedményezése révén”. Ebben az esetben a követeléssel és a kapcsolódó biztosítékokkal – például a jelzáloggal – már nem az eredetileg hitelt nyújtó bank rendelkezik, így a tartozást sem neki, hanem a követeléssel rendelkező pénzügyi intézmény részére kell teljesíteni, és a végtörlesztési kérelmet is hozzá kell benyújtani.

Rögzítették azt is, hogy nem lehet vagyongyarapodást megállapítani azzal az összeggel kapcsolatban, amelyet a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésére használ, vagy egyenesági hozzátartozójának ajándékoz, aki abból végtörleszt.

A törvény a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A végtörlesztési igény bejelentésére december 30-ig van lehetőség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik