Belföld

Bűnözni jobb lesz, mint szabályt sérteni?

A TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság szerinta büntetőeljárás több garanciát, védelmet biztosít, mint a szabálysértési törvény.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság szerint a szabálysértési törvény tervezetében több alkotmányellenes és nemzetközi jogba ütköző rendelkezés található – közölte a két jogvédő szervezet hétfőn az MTI-vel.

A jogvédők szerint a kormány kevesebb mint hat munkanapot biztosított a véleményezésre, ami elégtelen a szöveg átfogó értékelésére, ezért a csak az eljárási kérdéseket elemezték. A tervezet érdemi indokolást nem tartalmaz, ez önmagában sérti az Országgyűlés által elfogadott jogalkotási törvényt – írták. A két szervezet szerint ugyanakkor pozitívuma az új szabályozásnak, hogy a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg a tervezetben, emellett azonban több alkotmányellenes, nemzetközi jogba ütköző és értelmetlen szabály található benne.

A tervezet például fenntartja a fiatalkorúak elzárását lehetővé tevő szabályozást, ami ellentétes a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezménnyel. 14-16 éves gyerekek esetén a figyelmeztetés mellett gyakorlatilag csak elzárást lehet kiszabni, ami javítóintézetben nem, csak büntetés-végrehajtási intézetben hajtható végre. A jogvédők szerint a szabályozás nyilvánvalóan nem szolgálhatja a gyerek érdekét vagy nevelési célokat.

Egy másik példa szerint a tervezet “a hat hónapon belüli második szabálysértésre akkor is lehetővé teszi az elzárás alkalmazását, ha azt a törvény egyébként nem tartalmazza”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy gyorsan hajt, akkor börtönbe kerülhet – hívták fel a figyelmet.

A jogvédők szerint abszurd, hogy a tervezet alapján szabálysértésért 20 százalékkal hosszabb közérdekűmunka-büntetést lehet kiszabni, mint bűncselekményért.

Emellett a javaslat szerintük egy alkotmánybírósági határozat egyértelmű tiltása ellenére lehetővé tenné a pénzbírság és a közérdekű munka elzárásra való automatikus, azaz bírói döntés nélküli átváltoztatását. Az elkövető meghallgatása nélküli elzárása viszont sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét – szögezték le a közleményben.

Ha a tervezet hatályba lép, akkor bizonyos esetekben jobban jár az, aki bűncselekményt követ el, mint aki szabálysértést, hiszen a büntetőeljárás több garanciát, védelmet biztosít, mint a szabálysértési törvény, és a büntetés is enyhébb – hívták fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik