Belföld

LMP: a hajláktalanhalál figyelmeztetés Budapestnek

Sokkal jobban és összehangoltabban kell dolgozni azért, hogy ne fagyjon meg senki az utcákon - bírálta a várost a párt.

Az LMP szerint két budapesti hajléktalan vasárnapi halála tragikus figyelmeztetés a fővárosnak, és a történtek azt jelzik, hogy Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) rossz megoldást választott a probléma kezelésére.

Somfai Ágnes fővárosi ellenzéki képviselő, nemrég lemondott hajléktalanügyi biztos vasárnapi, az MTI-nek küldött közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy emberek fagynak meg Budapest utcáin vagy fűtetlen lakásokban.

AZ LMP szerint kiemelt figyelmet kell szentelni a hajléktalanok téli ellátásának, és biztosítani kell, hogy senki ne fagyjon meg az utcán, mert nincs férőhely a szállásokon. A kormányzatnak, a fővárosnak, a kerületeknek és civileknek azzal kellene foglalkoznia, hogy az ellátást összehangolják, és elegendő férőhelyet biztosítsanak az utcán élő fedél nélküli embereknek.

Mint írta, ezzel szemben az elmúlt évben a kormányzat “rendészeti offenzívát” indított a hajléktalanok ellen, a fővárosban elbizonytalanították a hajléktalanellátás intézményeit, és finanszírozásuk kétségessé vált.

Somfai Ágnes szerint a két ember halála tragikus jelzés arra, hogy a hajléktalanok üldözése, “szem elől való eltakarítása” túl azon, hogy az emberi méltóságot sérti, nem a megfelelő megoldás a problémára. Ezeknek az embereknek az a legfőbb “bűnük”, hogy szegények, és nincs hol lakniuk – írta közleményében a képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik