Belföld

Tagadták bűnösségüket a volt MÁV-vezetők

1,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlent kezeléssel vádolják őket.

Tagadta bűnösségét a MÁV két egykori vezetője a Fővárosi Bíróságon pénteken megkezdődött büntetőperben, amely azért indult, mert az ügyészség kétezer – részben futásképes, vagy kis javítással azzá tehető – tehervagon ócskavasként történő eladását milliárdos hűtlen kezelésnek minősítette.

Kovács Imre elsőrendű vádlott 2003-ban, a vádbeli cselekmények idején a MÁV Rt. árufuvarozási üzletágát vezette, 2008 szeptemberében történt meggyanúsítása és két napig tartó őrizetbe vétele idején a MÁV Cargo vezérigazgatója, azután vezérigazgató-helyettese volt, majd a cég osztrák tulajdonba kerülése után a Rail Cargo Hungaria elnök-vezérigazgatója lett; e tisztséget jelenleg is betölti, a magyar vasúttársaság egyik komoly partnere.

A vád szerint Kovács Imre és Lékai Gusztáv egykori szolgáltatási igazgatók tettesként, Orosz Balázs volt jogi igazgató pedig bűnsegédként követte el az összesen legalább 1,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlent kezelést.

Az első- és a másodrendű vádlott pénteken felolvasta terjedelmes írásbeli vallomását, amelyben tételesen próbálta cáfolni a felhozott vádakat, visszautasítva, hogy szándékosan a MÁV érdekeit sértette volna, kárt okozott volna a vasúttársaságnak, amely a perben érvényesíteni szeretné a bűncselekményekkel okozott kár miatti polgári jogi igényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik