Belföld

Szabadlábra helyezték a debreceni természetvédõt

Megszüntette a Tiszántúli Természetvédõ Társaság (TTT) elnökének elõzetes letartóztatását a Hajdú-Bihar Megyei Fõügyészség; Zsák Ferencet szerdán helyezték szabadlábra.

Zsák Ferenc ellen folytatódik a vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás – közölte a hajdú-bihari helyettes fõügyész.

Az ügy elõzménye, hogy a TTT az év elején megtámadta a gyõri Audi-gyár bõvítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A szervezet késõbb megállapodást kötött a német céggel, majd Zsák Ferenc kompenzációképpen más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a német gyártól, amely ezt vesztegetési kísérletként értelmezte, és feljelentették.

A TTT vezetõjét május 30-án vette õrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án egy hónapra elõzetes letartóztatásba helyezték, amelyet október 15-ig meghosszabbítottak.

Zsák Ferenc letartóztatása ellen a Védegylet korábban demonstrációval tiltakozott.

Szabó Tímea LMP-s országgyûlési képviselõ, az Országgyûlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke szeptemberben kereste fel a börtönben Zsák Ferencet. A látogatás után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, közép-ázsiai, féldiktatórikus módszereket idéz az, ahogy a gyõri Audi-beruházást megtámadó TTT elõzetes letartóztatásban lévõ elnökével bánnak.

Zsák Ferenc az MTI tudósítójának pénteken elmondta: továbbra is ártatlannak tartja magát, lelkileg nem törték meg, de rendkívül rossz fizikai állapotban van. Véleménye szerint jelenleg “a civilszervezetek megtörése folyik”, s ebbe a sorba illeszkedik a meghurcoltatása, miután õ maga éveken át élharcosa volt a civil kontrollnak a hatalommal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik