Belföld

Dagad a korrupciós botrány az adóhatóságnál

Az ügynek már 42 gyanúsítottja van. A bűnszervezet több mint 100 millió forinttal károsította meg az államot.

Hét újabb gyanúsítottja van a tavaly nyáron indított APEH-es bűncselekmény-sorozatnak. A nyomozók eddig összesen 42 embert hallgattak ki gyanúsítottként: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (egykori APEH) 15 dolgozóját, köztük négy osztályvezetőt, két könyvelőt, 25 vállalkozót, és több civilt. A bűnszervezet első számú vezetője előzetes letartóztatásban van.

A csütörtökön előállítottak között volt többek között egy végrehajtási osztályvezető, egy árverési ügyintéző, valamint egy illetékügyekben eljáró osztályvezető is. Mindannyiukat a már korábban felderített bűncselekményekkel, mint minősített vesztegetésekkel és befolyással üzérkedésekkel gyanúsították meg. A kihallgatottak döntően tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el, de volt olyan is, aki feltáró beismerő vallomást tett.

A vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon 2010. év elején indult nyomozás, mert felmerült a gyanú, hogy az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának egyes munkatársai – köztük vezető beosztásúak is – pénzért jogtalan előnyben részesítenek egyes vállalkozókat, magánszemélyeket.

A nyomozók szerint a bűncselekmények döntő többségét bűnszervezet tagjaként követték el, a bűnszervezet feje egy magánember és az APEH egyik hátralékkezelési ügyintézője volt. A bűnszervezet az államot több mint 100 millió forinttal rövidítette meg. Az egykori APEH-eseket összesen körülbelül 10 millió forinttal vesztegették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik