Belföld

Nem lesz délután tanítás

Nem lesznek délutánonként szükségszerûen tanórák és kötelezõ elfoglaltságok a tanrendben - mondta a Magyar Nemzetnek a közoktatásért felelõs helyettes államtitkár.

Gloviczki Zoltán szerint ugyanakkor az általános iskola valamennyi évfolyamán alapesetben délután négyig tart a foglalkozás. A helyettes államtitkár jelezte azt is: napokon belül elkészül a köznevelési törvény tervezetének kodifikált változata, amit a jövõ héten nyilvánosságra hoznak.

Hangsúlyozta, hogy a délutáni iskola csak lehetõség, azok a szülõk, akik nem kívánják igénybe venni, felmentési kérelemmel élhetnek, hazavihetik a gyereket. A rendszer az alsó tagozatokon már megszokott napközihez hasonlít majd, de fõ feladata a felzárkóztatás és a tehetséggondozás lesz, olyan délutáni foglalkozásokra nyújt lehetõséget, amelyekhez eddig csak pénzért lehetett hozzájutni.

Lehetõvé teszik majd az intézményeknek, hogy – amennyiben a felzárkóztatás szempontjából indokolt – iskolaotthon formájában mûködjenek. Ezen iskolákban délután is lesznek kötelezõ tanórák. Gloviczki hozzátette, hogy e formában is biztosítanának egy-két olyan délutánt, amikor nincs kötelezõ foglalkozás. Az új modell bevezetésére 2013-ban kerülhet sor – közölte a lappal a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik