Belföld

Az MSZF bevezetné a családi csõdöt

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) csütörtökön átfogó megoldásra szólította fel a kormányt a devizaalapú hitelkárosultak érdekében.

Közleményében az MSZF azoknak az érdekében is gazdasági megoldást szorgalmaz, akik anyagi erõ híján nem tudnak élni a végtörlesztéssel, de alkotmányos joguk, hogy egyenlõ elbánásban részesüljenek azokkal, akik élni tudnak vele.

A Magyar Szociális Fórum arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy a mintegy 3 millió embert érintõ problémát csak a banki érdekérvényesítés kordába szorításával lehet orvosolni. A kormánynak el kell döntenie, hogy a bankok vagy a társadalom oldalán áll-e!

Az MSZF szerint:
1. Meg kell hosszabbítani a végtörlesztési kérelmek
benyújtásának határidejét;
2. Az államnak a tisztességtelen és jogtalan szerzõdési
feltételekre, és a bankok elszámolási kötelességére hivatkozva közérdekû keresettel kell fordulnia a bírósághoz azért, hogy mielõbb ítélet szülessen a szerzõdések semmisségérõl, az eredeti állapot helyreállításáról, és az embereknek csak annyit kelljen visszafizetniük, amennyit ténylegesen felvettek, a tisztességes banki haszon mellett;
3. Be kell vezetni a magán- és a családi csõd intézményét
azok számára, akiket a hitelezõk tönkre tettek, megfosztottak otthonaiktól, kiforgattak a vagyonukból, illetve akiknek sem lehetõségük, sem reményük sincs arra, hogy valaha is rendezni tudnák tartozásaikat. (Ezt nem csak az érintett hitelkárosultakra, hanem a közüzemi díjhátralékosokra is ki kell terjeszteni!)
4. A fenti intézkedéseket a bankok már realizált
extraprofitjából kell finanszírozni.

A Magyar Szociális Fórum szerint a banki profithajhászás újabb társadalmi következménye, hogy az adósságtól szabadulni akaró emberek már saját rokonaikkal, barátaikkal szemben adósodnak el. Meglehet úgy, hogy a kölcsönkért összeget nem tudják visszafizetni nekik, ami károsan hathat a családon belüli és kívüli viszonyokra, az egész társadalmi együttélésre is.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Image: 73424114, Heller Ńgnes filozůfus NŠdas Pťter Ūrů 70. szŁletťsnapjŠn a Sanoma budapesti kŲzpontjŠban, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Kornis Mihály: Szeretlek, Heller Ági

A pénteken elhunyt, világszerte elismert filozófus kilencvenedik születésnapjára írt szöveggel emlékezünk Heller Ágnesre. Az író szerint a nagy magyar gondolkodó megvehetetlen és megalázhatatlan volt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Single mother walking in city tunnel with baby in stroller.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.