Belföld

Leveszi a kezét a kormány a drogosokról?

Jóval kevesebb pénz jut a prevencióra jövőre, és a szakemberek szerint az is baj, hogy a készülő drogstratégia az elrettentésre fókuszál.

Lényegesen kevesebb pénzt fordítana jövőre a kormányzat drogmegelőzésre – írja a HVG. A szakembereket ez azért is váratlanul érte, mert a kabinet korábban azt hangoztatta, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnének a prevencióra.

A jövő évi költségvetési javaslat szerint viszont mindössze 300 millió forintot szánnak a kábítószer-megelőzéssel kapcsolatos feladatokra – csupán kétszer annyit, mint amennyit például a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának szervezésére. Ez a pénz a harmada annak, mint amennyit 2009-ben az előző kormány költött e célra.

Rigó Péter, a Magyar Addiktológiai Társaság vezetőségi tagja a portálnak elmondta, a legnagyobb baj az, hogy ami jelenleg prevenció címen történik Magyarországon, annak semmi haszna nincs. A lényeg az volna, hogy a megfelelő csatornákat használva, a gyerekeket felnőttként kezelve közelítsék meg a szakemberek a kábítószerek témáját. Márpedig az ilyen, hatékony módszerekre több pénz kell. Elkeserítő, hogy hazánkban jelenleg a drogkérdést utolsónak hagyják a sorban, és az egészségügyben a drogbetegeket gyakorlatilag bűnözőkként kezelik. Ezt a hozzáállást pedig csak tetézi a készülő drogstratégia, amely az elrettentésre helyezi a hangsúlyt – fogalmazott Rigó Péter.

A szakember hozzátette: ha még kevesebb pénz jut a rendszerbe, az a civil szervezetek halálát jelentheti. Ez azért lenne óriási probléma, mert Magyarország az egyetlen Európában, ahol nincs 18 év alattiak számára terápiás intézet. Márpedig egy 16 éves drogost nem helyezhetnek gyermekosztályra, megfelelő intézmények híján pedig a legfiatalabb betegek kilökődnek a rendszerből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik