Belföld

Egyszeri nyugdíj-kiegészítés novemberben

Egyszeri, 6 százalékos kiegészítést kapnak novemberi ellátásuk folyósításával egy idõben a nyugellátásban és baleseti járadékban részesülõk.

A 2011. január 1-jét megelõzõ idõponttól megállapított öregségi nyugdíjban – ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes mûvészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját és a szolgálati nyugdíjat -, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rehabilitációs járadékban, özvegyi nyugdíjban, szülõi nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, baleseti járadékban, mezõgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékban vagy a mezõgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegû öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékában, a Magyar Alkotómûvészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, vagy a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseirõl és az önkormányzati képviselõk tiszteletdíjáról szóló törvény szerinti közszolgálati járadékban részesülõ személy részére egyösszegû kifizetést kell folyósítani – írja az MTI a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján.

Az egyösszegû kifizetés megilleti a 2010. december 31-ét követõ idõponttól megállapított rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rehabilitációs járadékban részesülõ személyt is, ha az ellátást egy 2011. január 1-jét megelõzõ idõponttól megállapított másik ellátás megszûnését követõ naptól állapították meg; megilleti a baleseti járadékban részesülõ személyt is, ha járadékát 2011. január 1-jét megelõzõ idõponttól megállapított baleseti rokkantsági nyugdíj megszûnését követõ naptól állapították meg. A kormány döntése értelmében az egyösszegû kifizetést a 2011. november havi ellátással egyidejûleg, hivatalból kell folyósítani.

Csak az öregségi nyugdíjak követik az inflációt. A korhatár alatti ellátásoknál elmaradhat az emelés – írja a Napi Gazdaság. A nyugdíjrendszer átalakításával ugyanis például a 40 év munkaviszony után a korhatár alatt nyugdíjba ment nõk járandósága ellátásnak minõsül, amire nem vonatkozik az emelés. A lap egyelõre nem kapott megerõsítést a szaktárcától; annyi biztos, a nyugellátások megkülönböztetéséhez törvényt is kell módosítani, de a tervezett kiadási összegek alapján úgy tûnik, a korhatár alatti nyugdíjak nem emelkednek jövõre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik