Belföld

Szijjártó válthatja Lázárt

Az fn.hu úgy tudja, a miniszterelnök szóvivõjébõl lehet a Fidesz-frakció új vezetõje, ha Lázár János igent mond a humán csúcstárca vezetésére. Ha nemet mond, másik tárcát kaphat.

Ha Lázár János miniszter lesz, Szijjártó Péter lehet a Fidesz-frakció vezetõje – értesült kormányközeli forrásból az fn.hu. Ahogy a Népszabadság megírta, Orbán Viktor felajánlja Lázárnak a humán csúcstárcát.
Frakcióvezetõ lehet Szijjártóból. Fotó:Szigetváry Zsolt / MTI

Frakcióvezetõ lehet a 30-as játékosból. Fotó:Szigetváry Zsolt / MTI

Lapunk, minisztériumi forrásból úgy tudja, hogy a jelenlegi frakcióvezetõ már meg is kezdte a felkészülést az új posztra, a tárca szakértõinek ugyanis a szokottnál is alaposabb anyagokat, tanulmányokat kellett készíteniük és küldeniük Lázár János titkárságára.

Árulkodó jel lehet, hogy múlt hétfõn a Mathias Corvinus Collegium által szervezett, a felsõoktatás magyar és nemzetközi trendjeirõl, és az új felsõoktatási törvényrõl szóló kerekasztal-beszélgetésére nem Hoffmann Rózsát vagy Dux Lászlót hívták meg a szervezõk, hanem Lázár Jánost. A frakcióvezetõ végül a parlamenti kötelezettségei miatt nem érkezett meg a rendezvényre.

A kilenc éve frakcióvezetõ-helyettes és jelenleg miniszterelnöki szóvivõ Szijjártóról lapunk több fideszes képviselõt is megkérdezett, ám úgy tûnik a fiatal politikus elfogadottságát illetõen mindent felülír, hogy Orbán Viktor bízik benne.

Nagy kérdés, hogy – ha Lázár tényleg érkezik a NEFMI-be – maradnak-e az államtitkárok, különös tekintettel a szociális ügyekért felelõs Szócska Miklósra (vele elégedetlenek a Fideszben) és az oktatást felügyelõ Hoffmann Rózsára, akivel Lázár többször konfrontálódott, miután Lázár Hódmezõvásárhelyen gyakorlatilag Hoffmann elképzeléseivel ellentétesen alakított ki mûködõ oktatási modellt.

Földi László, a parlament oktatási bizottságának kereszténydemokrata tagja szerint az államtitkárcsere egyelõre nincs napirenden, ezért pártja nem gondolkodik új nevekben.

Ugyanakkor a Fideszben arról is lehet hallani, hogy Lázár inkább a közigazgatási tárcát kapná, mivel a NEFMI átalakítása rengeteg konfliktussal járna, a kormányfõ pedig a választások óta elég kritikusan néz Navracsics Tiborra.

Úgy tudjuk, Orbán nehezményezi, hogy Navracsics mostanában sokat szerepel a külföldi sajtóban, másrészt a KIM-et vezetõ politikus egy frakcióülésen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az ülés alatt végig egy külföldi szakkönyvet olvasott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik