Belföld

Lehet csak katolikus

Nem kell részletekrõl vallaniuk a katolikusoknak. Megoldódik a katolikus egyház problémája a népszámlálással, szerdától az internetes kitöltésnél is lesz olyan lehetõség, ahol csak katolikusnak vallja magát, aki szeretné. Az egyházat azért zavarta a részletes kategorizálás, mert kampányukat csak egy szóra építették.

Szerdától újra csak katolikusnak vallhatják magukat a katolikusok a népszámlálás internetes felületén. Az egyház a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának közleményében arra panaszkodott ugyanis, hogy a kérdõíven a katolikus jelzõ nem tüntethetõ fel.

Bár a nyomtatott népszámlálási kérdõív 38-as kérdésénél bármi beírható arra a kérdésre, hogy „Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?”, az internetes adatlapon választani kell a lehetõségek közül. Ott az a szó, hogy katolikus nem szerepel magában, helyette részletesebben lehet bejelölni, melyik katolikus egyházhoz (római, görög katolikus) tartozik az ember.

A közlemény szerint „ez annál is inkább meglepõ, mert a KSH és a történelmi egyházak júliusi egyeztetését követõen még azt a hivatalos tájékoztatást kaptuk, mely szerint ez a megjelölés elfogadható lesz, mint ahogyan elfogadható a református, evangélikus stb. megjelölés is”.

Kampány a tömegekért

A Püspöki Konferencia Titkárságán lapunknak annyit mondtak, hogy azért sérelmezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) eljárását, mert az egyház épp a katolikus szóra építette népszámlálási kampányát.

Nem árt tudni, hogy 2001-ben a népesség közel 55 százaléka, a vallást megjelölõk csaknem háromnegyede a katolikus egyházhoz tartozónak vallotta magát, igaz, ezt más felmérések nem támasztották alá.

Kódlista

Virágh Eszter, a KSH szóvivõje lapunk megkeresésére elmondta, hogy az internetes kitöltés értékelését könnyíti meg, ha elõre megadott kategóriákat és nem szabadon kitölthetõ felületeket készítenek. A közel háromszáz vallási és egyházi kódlista – a KSH törekvései szerint – lefedik a hazai vallásos embereket. A kategóriákat egyébként az egyházak és szakértõk bevonásával készítette el a statisztikai hivatal.

A KSH-hoz egyébként nem érkeztek panaszok azoktól a vallásosoktól, akik csak annyit akartak tudatni magukról, hogy katolikusok, többet nem. A legtöbben eddig azért reklamáltak, mert nem kapták meg a népszámlálási borítékukat, illetve néhányan a nagy i és a kis l betûket keverték össze a kódjuk beírásakor.

Az elsõ napokban egyébként 120 ezer lakcímrõl érkezett vissza a kérdõív.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik