Belföld

Kevesebb embert mentettek ki idén a Balatonból

A vízimentők szerint továbbra is teljes a bizonytalanság, sikerül-e állami támogatást kapnia jövőre a balatoni vízimentésnek.

Az idén kevesebb embert kellett kimenteni a Balatonból, mint a korábbi években, a strandokon azonban a civil vízi mentőknek több dolguk akadt; további sürgősségi mentőhajókra lenne szükség – összegezte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke szerdán. A VMSZ zánkai szezonzáró sajtótájékoztatóján Bagyó Sándor elmondta, összesen 305 ember kimentését koordinálták.

Az elnök megköszönte a Belügyminisztériumtól nyár elején érkezett 15 millió forintos gyorssegélyt, amelynek köszönhetően az idén is időben megkezdhette munkáját a Balatonon az egyetlen sürgősségi mentőhajó. A harmadik éve bizonyító Rupert mellé további három sürgősségi mentőhajóra lenne szükség a tó teljes lefedettségéért.

A szezonról szólva elmondta, a vitorlázók jobban ügyeltek a balesetek megelőzésére, így – a Kék Szalag vitorlásverseny kivételével, amikor 233 embert mentettek ki a civil vízi mentők – kevesebb mentésre volt szükség a vízen, miközben a korábbi éveknél több esetben kellett beavatkoznia a strandi mentőszolgálatnak. Az idén 36 balatoni strandon szolgálatot adó szolgálat 1010 esetben végzett ellátást, amelyekből 57 bizonyult súlyosnak

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy bár a mentőszolgálat az ország “életmentés-felelőse”, akadnak olyan területek, ahol a felszerelésük nem elegendő. A VMSZ-szel kialakított együttműködésük révén több tucatnyi esetben nemcsak a vízi, hanem a vízparti balesetekhez is előbb ér ma már segítség. A mentőautók ugyanis egy-egy strandbalesetnél nehezen verekszik át magukat a nyári tömegen, a víz felől érkező sürgősségi mentőhajó előbb ér oda.

Bárdos Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese kérdésre válaszolva elmondta, az állami feladatot átvállaló civil mentőszervezetek finanszírozási gondjai továbbra is megoldásra várnak.

A VMSZ elnöke a jövő évi balatoni szezonnal kapcsolatban hangsúlyozta, továbbra is teljes a bizonytalanság, sikerül-e állami támogatást kapnia a balatoni vízimentésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik