Belföld

Geréb Ágnesért tüntettek Budapesten

Az otthonszülés pártolói két megmozdulást is szerveztek szerdán a bába szabadon bocsátásáért.

Két-háromszáz demonstráló vett részt azon a rendezvényen, amelyet a Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ) rendezett szerdán, az I. kerületben, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött. Az esemény apropója az volt, hogy egy évvel ezelőtt helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, miután komplikációk adódtak egy szülésnél, amelyet ő vezetett le. Hosszas huzavona után aztán a bába tavaly decemberben házi őrizetbe került.

A szerdai tüntetést megelőző sajtótájékoztatón Geréb Ágnes védelmében felszólalt egy édesanyai is, aki, mint fogalmazott, a bába “egyik folyamatban lévő ügye.”

Rist Lilla, a megmozdulás egyik szervezője a Hír24-nek elmondta, úgy vélik, Magyarországon boszorkányüldözés folyik az otthonszülés kapcsán. Igaz, hosszú idő után elkészült annak jogi szabályozása, ám az lehetetlen helyzetbe kényszeríti mind a bábákat, mind pedig a háborítatlan szülést választó nőket. A bábák elé olyan követelményeket állítanak, amelynek a legtöbben nem felelnek meg. Az otthonszülésnél szerzett tapasztalatokat ugyanis nem ismeri el gyakorlatként a rendelet. A kórházi orvosok pedig nem akarnak ilyen szüléseket levezetni, így viszont azok az anyák is lehetetlen helyzetbe kerülnek, akik íly módon kívánják világra hozni gyermeküket.

Rist Lilla hangsúlyozta azt is, hogy álláspontjuk szerint az igazságszolgáltatás is kettős mércét alkalmaz e témában, hiszen amikor egy otthonszülésnél komplikáció adódik, akkor büntetőeljárást indítanak, míg ha ugyanazok a komplikációk kórházi körülmények között fordulnak elő, akkor polgári peres eljárás keretében vizsgálják a történteket.

Geréb támogatói szerint a bába ellen folyó eljárásokban az orvosszakértői véleményeket sem azonos mércével ítélte meg a bíróság. Azzal érvelnek, hogy míg a hazai szakemberek véleményét elfogadták, addig például Marsden Wagnerét, a WHO nők és gyerekek egészségével foglalkozó szervezetének volt igazgatójáét figyelmen kívül hagyták.

Rist Lilla elmondta: a SZASZ aktivistái azt szeretnék elérni, hogy Geréb Ágnes, az otthonszülés nemzetközileg elismert szaktekintélyeként szabadon védhesse meg az álláspontját, ne kezeljék közveszélyes bűnözőként, és a háborítatlan szülést választó anyákat se érjék méltánytalaságok.

A szerdai rendezvény záróakkordjaként délután a szervezők a Képviselői Irodaház előtt, a pesti rakpart lépcsőjén fehér lepedőkből egy hatalmas FREE GERÉB, “Szabadságot Gerébnek” feliratot helyeztek el.

Geréb Ágnest tavaly október 8-án helyezték előzetes letartóztatásba foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. A szakmája gyakorlásától még 2007. október 26-án három évre eltiltott szülész-nőgyógyászt három nappal korábban állították elő, mert a XII. kerületben egy szülésnél komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteni. Meggyanúsítását követően foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint kuruzslás miatt további két korábban történt eset kapcsán is eljárást indított ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A bába előzetes letartóztatását tavaly decemberben szüntette meg a bíróság. Azóta házi őrizetben van. Társaival együtt megpróbált a köztársasági elnöktől is kegyelmet kérni, de azt Schmitt Pál júniusban elutasította.

A szülész-nőgyógyász házi őrizetét a bűnismétlés veszélye miatt legutóbb szeptember végén hosszabbították meg újabb három hónappal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik