Belföld

Akció Geréb Ágnesért

Mintegy kétszázan tüntettek a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött Geréb Ágnes szülész-nõgyógyász szabadon bocsátásáért.

Geréb Ágnes épp egy éve, október 5-én került elõzetes letartóztatásba, tavaly december óta pedig házi õrizetben van. A bíróság “egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége” miatt ítélte el.

Fotó: Kallos Bea / MTI

Fotó: Kallos Bea / MTI

A tiltakozás célja az, hogy engedjék szabadon Geréb Ágnest. “Ne akarják õt eltüntetni, hanem hallgassák meg a véleményét” – fogalmazott az egyik szervezõ. Rist Lilla közölte: hiába van rendelet április óta az otthonszülés szabályozására, az gyakorlatilag teljesíthetetlen. A tüntetõk szerint a rendelet azért nem mûködik, mert Geréb Ágnes, “aki a legjobban ért hozzá, és nemzetközileg is elismert bábának számít”, nem szólhatott bele annak megalkotásába.

Rist Lilla a demonstráción felolvasta a fideszes Ékes Ilona levelét, amelyben a képviselõnõ a magyar orvosi perek történetében példátlannak nevezte, ahogyan Geréb Ágnessel bántak. Az elõzetes letartóztatásban lévõ doktornõt kéz-, láb- és derékbilincsben vezették, de olyan is elõfordult, hogy a tárgyalás elõtti migrénrohama alatt megtagadták tõle a gyógyszert.

Rácz Attila, a demonstráció szóvivõje szerint “Magyarországon bûnismétlés kórházon kívül szülni és születni, és bûnismétlés ezeknél a szüléseknél szakmai tudás alapján segítséget nyújtani”. Errõl szól a tavaszi bírói ítélet és a Geréb Ágnes házi õrizetét meghosszabbító újabb végzés – tette hozzá.

A Fõvárosi Bíróság erre közleményben reagált. Mint írják, az elsõfokú bíróság ítéletének kihirdetésekor is elhangzott, az otthonszülés szabályainak hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés. Az ítéletben kimondták: “önmagában a tervezett otthonszülés nem minõsül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más konkrét szabályszegõ magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést”.

A Fõvárosi Bíróság március végén elsõ fokon két év letöltendõ fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, akit öt évre eltiltott a szülész-nõgyógyászi és a szülésznõi tevékenységtõl. Házi õrizetét “a bûnismétlés veszélye” miatt legutóbb szeptember végén hosszabbították meg újabb három hónappal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik