Belföld

Vörösiszap: “még nem nyugodhatunk meg”

A katasztrófa felelőseit meg kell nevezni és meg kell büntetni - ezt mondta a Belügyminisztérium államtitkára a kolontári megemlékezésen.

Az egy évvel ezelőtti tragédiáról emlékeztek meg a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken kedden. Az ünnepi megemlékezés Kolontáron az emlékhely felavatásával vette kezdetét, Devecserben átadták az elbontott házak helyén kialakított nyolchektáros emlékparkot.

A kolontári megemlékezésen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a katasztrófa felelőseit meg kell nevezni és meg kell büntetni, “ezzel tartozunk az áldozatoknak, az itt élőknek és az igazságnak”.

Hozzátette: ez a katasztrófa a felelőtlen emberi kapzsiság, a gátlástalan pénzhajhászás és az emberi nemtörődömség következménye volt. “Akkor nyugszunk meg, ha megtörténik a törvényes felelősségre vonás” – mondta Kontrát Károly.

“A bajban megtörtént a csoda, megjelent az emberi segítőkészség, és létrejött a nemzeti összefogás” – tette hozzá az államtitkár.

A kolontári emlékparkban kialakított emlékhelyen a kormány, a mentési munkálatokban részt vevők, az érintett települések polgármesterei és a kolontári iskola diákjai is megkoszorúzták az emlékművet.

Pintér Sándor belügyminiszter a devecseri emlékpark felavatásán azt hangsúlyozta, hogy a kormány teljesítette az ígéretét, a nemzeti összefogás meghozta az eredményét, és Magyarország példát mutatott a világnak szolidaritásból. Kiemelte, hogy újjáépítették a katasztrófa által sújtott területeket és a környezetet. Kevesebb mint egy év alatt a kárt szenvedett családok új házakba költözhettek, az egész világ elismerte az összefogással megvalósult helyreállítást – mondta. Hangsúlyozta, hogy nem természeti katasztrófa, hanem emberi felelőtlenség okozta a tragédiát.

A belügyminiszter köszönetet mondott a mentésben részt vevő civil és hivatásos állománynak, a rendvédelmi szervezeteknek, a segélyszervezeteknek, az újjáépítésben részt vevő munkásoknak, a mentőszolgálatnak és az orvosoknak. A vörösiszap-katasztrófában nyújtott rendkívüli helytállásért kitüntetéseket adott át.

Az évfordulón összegyűlt több száz résztvevő a Devecser elbontott házainak helyén kialakított emlékparkban egyperces néma tiszteletadással adózott a katasztrófa tíz áldozata és a közelmúltban elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész emlékének. Makovecz Imre volt a kolontári és a devecseri újjáépítést megtervező Kós Károly Egyesülés alapítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik