Belföld

Szabadlábon Hunvald György

A hetedik kerület volt polgármestere bilincsben érkezett, de szabadlábon távozhatott a Fővárosi Bíróság keddi tárgyalásáról.

Szabadlábra helyezte a több száz milliós ingatlanpanamákkal és más korrupciós cselekményekkel vádolt Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselőt és VII. kerületi polgármestert a Fővárosi Bíróság kedden.

A döntés nem jogerős, az ügyész fellebbezett, így a Fővárosi Ítélőtábla hoz majd végleges döntést Hunvald több mint két és fél éve húzódó kényszerintézkedéséről. Az ügyvéd többek között azért kérte a szabadlábra helyezést, mert a bizonyítási eljárás előrehaladott, annak alakulása, a tanúvallomások tartalma alapján pedig Hunvald nyilvánvalóan nem fog elmenekülni, itthagyva négy gyermekét és feleségét.

Az ügyész a védői indítvány elutasítását kérte arra hivatkozva, hogy a vádbeli kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmények és a vádlott kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere, anyagi lehetőségei miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, ha a vádlott számára kedvezőtlenül alakul a bizonyítási eljárás.

Az elsőfokú bíróság öttagú tanácsának elnöke a megszüntető végzés szóbeli indoklásában rámutatott: a törvény kötelező rendelkezése szerint a hatóságoknak törekedniük kell arra, hogy az előzetes letartóztatás minél rövidebb ideig tartson, és ha már okai nem állnak fenn, meg kell szüntetni. A vádbeli cselekmény tárgyi súlya pedig önmagában nem lehet indoka a legsúlyosabb kényszerintézkedésnek.

A bíróság hivatkozott arra is, hogy a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága szerint az elhúzódó fogva tartás egy adott ügyben csak akkor lehet indokolt, ha a közérdek valódi követelményének olyan specifikus jelei állnak fenn, amelyek az ártatlanság vélelme ellenére nagyobb súllyal esnek latba, mint az egyéni szabadság tiszteletben tartása.

Az FB kifejtette: a büntetőeljárás jelenlegi szakaszában olyan konkrét tény nem rögzíthető, amely arra a következtetésre adna alapot, hogy a 2 év 7 hónapja előzetes letartóztatásban lévő másodrendű vádlott szökésének, elrejtőzésének veszélye fennáll. A vádlottnak négy kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, családi körülményei rendezettek, legutóbbi szabadlábra helyezése után heteken belül talált munkát, a tárgyalásokon pedig rendben megjelent. Saját és a családja vagyonát egyaránt zárolták a hatóságok.

Tavasszal egyszer már megszüntette Hunvald több mint két és fél éve tartó előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróság, de akkor néhány hét elteltével a tábla másodfokon visszaküldte a börtönbe a volt szocialista politikust.

Hunvald jelenleg semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll, az elsőfokú bíróság döntése nem jogerős ugyan, de végrehajtható, így a másodrendű vádlott bilincsben érkezett, de szabadlábon távozhatott a Fővárosi Bíróság keddi tárgyalásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik