Belföld

A politika pénzénél marad

A politika továbbra sem szeretne spórolni magán. Ezt mutatja a jövõ évre tervezett költségvetés, amely szerint egyetlen forintról sem mondanak le a pártok - írja a Blikk.

A lap szerint a parlamentbe jutott öt szervezet, illetve az MDF összesen 2,55 milliárd forintnyi támogatást kap, alapítványaik pedig további 1,3 milliárdhoz juthatnak. Így éppen úgy 3,87 milliárdba kerülhet a hat párt, mint tavaly. Mivel a pártok támogatása a választásokon elért eredménytõl függ, így a legtöbb közpénzt a Fidesz kapja, 1,666 milliárd forintot. A legkisebb összeget az MDF: 71,1 milliót – emlékeztet a lap.

Orbán Viktor tavaly júniusi 29 pontos akciótervében még a támogatás 15 százalékos csökkentését jelentette be, amire a legtöbb frakció rábólintott, de az idei költségvetésben már a visszaemelt összegeket szavazták meg. És nem csökken az összeg jövõre sem, miközben a gyedre 2,3 milliárddal jut kevesebb – írja összevetésként a Blikk.

Kiszelly Zoltán politológus ezt azzal magyarázza, hogy a politika sem szívesen mond le a pénzrõl, de a nyugati szervezetek, kormányok miatt sem lehet lefaragni a költségeket. “Külföldön árgus szemekkel figyelik a támogatást is, hiszen a vélekedés szerint a kormánypártok könnyebben szerezhetnek különbözõ forrásokból feketepénzeket. Ha a kormányzó pártok nagyobb takarékosságot erõltetnének, felmerülne a gyanú, hogy nem az ellenzéket akarják-e anyagilag ellehetetleníteni” – vélte az elemzõ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik