Belföld

Az oktatáson és a kultúrán spórol Orbán

Az oktatás és a kultúrát kevésbé, a sportot viszont annál inkább támogatja az Orbán-kormány – derül ki a 2011-es költségvetés tervezetébõl. Kapnak egy maflás a háziorvosok is. A politikusokon nem spórolnak a költségvetés tervezõi, kivéve a köztársasági elnököt.

A 2012-es büdzsé vitathatatlanul a megszorítások költségvetése: az adóemeléseké, a szociális támogatások és a bérek befagyasztásáé – amint arról a javaslat beterjesztésekor írtunk.

Ám ezeken túl számtalan olyan közcél van, amelyre kevesebbet költ a magyar állam jövõre, reálértéken, vagy akár nominálisan is, mint tavaly.

Az egyetemek és fõiskolák támogatása 170 418 millióról 160 397-re csökken, miközben több mûködési bevételt vár tõlük a költségvetés (körülbelül 6 milliárddal). Ugyanannyi marad, vagyis reálértéken csökken a felsõoktatási normatíva és az oktatási normatívák.

Kevesebbet kapnak a közgyûjtemények és a mûvészeti intézmények (durván 1-1 milliárddal), a sportközpontok viszont többet ( nagyjából 800 millióval). S kevesebbet – ráadásul a többség az idei évvel ellentétben nincs nevesítve – az oktatási és a kulturális alapítványok, közalapítványok is.

Tavaly külön volt magyar film támogatás (1625 millió) a és filmszakmai támogatások (131,5 millió), ezek helyett idén van “mozgókép mûvészeti feladatok” támogatására 300 millió továbbá filmgyártásra 656 millió.

A háziorvosi ellátásra szánt pénzt nem növelik, ami miatt egyébként tiltakoznak a háziorvosi szakmai szervezetek – amint arról a keddi Magyar Nemzet. Az otthoni szakápolásra 300 millióval kevesebb jut, és úgy 77 milliárddal csökken a gyógyszertámogatás, 800 millióval a kötszertámogatás, és mintegy 600 millióval az egyéb gyógyászati segédeszközök támogatása.

Az egészségügyi intézményekre több jut (vélhetõen azért, mert az állam át akarja venni ezeket), a mentésre is, a Vérellátóra is – viszont sokkal kevesebb –fõleg a dologi kiadásokra – Országos Tisztifõorvosi Hivatal és intézményeire

Nõ viszont az Országgyûlés hivatalának költségvetése (1112 millióval), ám csökken a Köztársasági Elnöki Hivatalé (92 millióval).

Ugyancsak nõ a Miniszterelnökség költségvetése 1,1 milliárddal (3184 millió lesz). Ami valószínûleg tartalmazza a kormányfõi protokollt, legalábbis részben, mert ezt a Külügyminisztériummal közösen kezelik, azt viszont hogy jövõre mennyi jut erre a protokollra az idei 614 millióhoz képest, nem tudni. A külügy költségvetésébõl viszont tudható, hogy államfõi protokollra az idei 236,2 millió helyett 251,2 milliót szánnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik