Belföld

Egy éve pusztított a vörösiszap

Devecserben emlékparkot, Kolontáron emlékhelyet avatnak kedden, a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján.

Az “emlékezés napján” Devecserben két épületet is átadnak, az újonnan épített postát és a Rotary Ház kulturális és oktatási központot.

Befejeződik a katasztrófavédelem munkája is az ajkai térségben, ahol a gátszakadás óta összesen 145 ezer ember dolgozott a helyreállításon és az újjáépítésen – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) hivatalvezetője az MTI-nek.

Emlékeztetett: Magyarország eddigi legnagyobb, ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt tavaly október 4-én, amikor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X-es tározójából több mint egymillió köbméter vörösiszap és erősen lúgos víz elegye a Torna-patakon keresztül elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, csaknem háromszázan szorultak egészségügyi ellátásra, százhúsz ember kórházba került.

A kül- és belterületi mentesítési munkálatokat, a helyreállítást-újjáépítést és a lakosság kárenyhítését is az OKF koordinálta, létrehozták az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központot az állami szervek, civil szervezetek, és az építési munkálatokat végző vállalkozások tevékenységének összefogására, irányítására.

A vörösiszap a három településen 358 házat tett lakhatatlanná, azok többségét le kellett bontani. Az elöntött és bontásra ítélt házak helyett Devecserben és Kolontáron is egy-egy újonnan épített lakóparkba költözhettek az otthonaikat elvesztett családok – tette hozzá.

Az OKF hivatalvezetőjének közlése szerint a három település utcáin kívül a vörösiszap több mint ezer hektár mezőgazdasági területet borított el, de a tározóból kizúduló veszélyes anyag további négy, Ajkától nyugatra fekvő település – Tüskevár, Apácatorna, Kamond, Kisberzseny – belterületét is elérte. Az összesítés szerint a mentesítés során a timföldgyár területén kijelölt lerakókba 964 ezer köbméter vörösiszapos földet és 160 ezer köbméter bontási törmeléket szállítottak a teherautók az elmúlt tizenkét hónapban.

Három hónapon belül felépítették a települések védelmét szolgáló gátrendszert, a tulajdonviszonyok megváltoztatása nélkül állami felügyelet alá vonták a Mal Zrt.-t, amely a technológiaváltásnak köszönhetően nem termel többé folyékony vörösiszapot.

Dobson Tibor szólt arról is, hogy a karitatív szervezetek az iszapkatasztrófával kapcsoltban 600 millió forintot fordítottak kárenyhítésre. A károsultak száma meghaladja a hétszázat, a katasztrófára az állam eddig több mint 35 milliárd forintot költött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik