Belföld

Hajtóvadászat az uzsorások ellen

A folyamatban lévõ 120 uzsoraügyben indult eljárásban csaknem 140 fõt hallgattak ki gyanúsítottként, akik több mint félezer embert károsítottak meg - írja a Magyar Nemzet.

z elfogott uzsorások közül 61 van elõzetes letartóztatásban – mondta a lapnak az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) bûnügyi fõosztályvezetõje. Urbán Zoltán úgy vélte, a közelgõ jogszabályi változások és a hatékonyabb rendõri felderítés miatt várható, hogy egy ideig nõ az elfogott uzsorások száma.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az elkövetett bûncselekmények száma is megszaporodik – tette hozzá. Urbán Zoltán szerint ha “kiütnek” egy uzsorást, elképzelhetetlen, hogy bárki a helyébe lépjen, miután a környezet látta, ahogy az illetõt megbilincselik, vagyonát lefoglalják. Másrészt az a sértetti kör, amelyik megbuktatta az elkövetõt, kiemelt figyelmet kap a rendõrségtõl, ezért az újabb uzsorás nagy kockázatott vállal, ha velük próbál kapcsolatba lépni.

A fõosztályvezetõ a lapnak elmondta azt is, hogy az uzsorásokat a pénz megszerzésében többnyire nem a megélhetés, hanem a luxus iránti vágy motiválja, s áldozataikat leginkább szûkebb környezetükbõl válogatják, sokszor saját rokonaikat is eladósítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik