Belföld

Nem járnának el a túlkoros iskolakerülõkkel szemben

Az 50 óránál igazolatlanul többet mulasztó tanköteles gyermeket eddig életkorától függetlenül védelembe kellett venni.

A jogbiztonság elvét sérti, ha fennmarad a 18. életévét betöltött fiatal felnõtt védelembe vétele, amit még a nagykorúsága elõtt rendeltek el, ezért Szabó Máté ombudsman jogszabály-módosítást javasol – közölte az Országgyûlési Biztos Hivatala.

A hatályos jogszabályok szerint az 50 óránál igazolatlanul többet mulasztó tanköteles gyermek iskoláztatási támogatásának folyósítását a jegyzõnek fel kell függesztenie és a gyermeket – életkorától függetlenül – védelembe kell vennie.

A védelembe vétel célja, hogy a szülõt támogassa nevelési, gondozási feladatai ellátásban, elõsegítse a gyermek veszélyeztetettségének megszüntetését, családban való nevelkedését. A védelembe vételi határozat ennek érdekében a szülõre ró kötelezettségeket, és a gyermek számára állapíthat meg magatartási szabályokat.

A védelembe vétellel egyidejûleg családgondozót kell kirendelni, és az intézkedést a tanév végéig akkor is meg kell hosszabbítani, ha a gyermek idõközben nagykorú lesz – ismerteti a közlemény.

Az ügyben Szabó Máté a nemzeti erõforrás minisztert szakmai álláspontja kifejtésére kérte és azt a választ kapta, hogy a szaktárca vezetõje – az olyan rendkívüli élethelyzetektõl eltekintve, mint a fiatalkorú házasságkötése, vagy a saját gyermekrõl való gondoskodás – a gyermek, fiatal felnõtt érdekében indokoltnak tartja a védelembe vétel kötelezõ elrendelését és fenntartását.

Az ombudsman a miniszterrel abban egyetértett, hogy ösztönözni kell a hátrányos helyzetû gyermekek tanulását, iskolába járását, az ehhez nyújtott állami segítségrõl a nagykorúsághoz közel álló, vagy már nagykorú tanulók esetében sem lehet lemondani. Álláspontja szerint azonban a gyermekjóléti alapellátás számára nem lehet elõírni olyan konkrét, számon kérhetõ feladatokat, határidõket, amelyekkel a 18. életévét néhány hónapon belül betöltõ fiatal tankötelezettség-teljesítése elõsegíthetõ, vagy kikényszeríthetõ lenne.

Az ombudsman a nagykorúsághoz közel állók igazolatlan mulasztása esetében formálisnak tartja a mérlegelés nélküli védelembe vételi kötelezettséget. Az pedig sérti a jogbiztonság követelményét, ha a védelembe vételt a 18. életév betöltése után is fenntartják – állapította meg Szabó Máté.

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa ezért a nemzeti erõforrás miniszternek javasolta, fontolja meg a jogszabály módosítását, amelynek eredményeként az iskoláztatási támogatás felfüggesztésekor a jegyzõ mérlegelési jogkörben dönthetne, szükséges-e védelembe venni a nagykorúság elõtt álló gyermeket. Szabó Máté indítványozta azt is, hogy helyezzék hatályon kívül a törvénynek azt a rendelkezését, amely elõírja a védelembe vétel fenntartását a betöltött 18. életév után is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik