Belföld

Nagy nemet mondtak Hoffmann Rózsa újabb tervére

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elutasítja az oktatási államtitkárság által közzétett felsőoktatási törvénykoncepciót.

Állásfoglalásukban rámutatnak: a koncepció teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a hallgatók szociális helyzetét, a felsőoktatás állami finanszírozásának csökkentését egyértelműen az átlagos magyar családoknak kell megfizetni vagy most, vagy eladósodva a jövőben.

A hallgatói ösztöndíjak – amelyeknek magukba kell foglalniuk a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat – normatív alapon történő kiosztása az államilag támogatott hallgatók után a szociálisan hátrányos, így a megélhetésért küzdő hallgatók számának drámai emelkedését eredményezheti a magyar felsőoktatásban. A HÖOK kizárólag olyan finanszírozási modellt tart elfogadhatónak, amely előtérbe helyezi a hallgatói teljesítményt, és közben tekintettel van a szociálisan rászoruló hallgatók tanulmányainak könnyítésére. Ezzel ellentétben a kiadott koncepció kizárólag a fiskális politika érdekeit tartja szem előtt.

A hallgatói érdekképviseleti szervezet a felvételihez előírt középfokú komplex nyelvvizsga követelményét csak abban az esetben tudják támogatni, ha a közoktatás megfelelő feltételeket a teljesítésére. A felvételi eljárásban a szakok választásának számszerű korlátozását pedig a tanszabadság indokolatlan szűkítésének tekintik.

Az állásfoglalásban felhívták a döntéshozók figyelmét arra is, hogy a felsőoktatás rendszerével kapcsolatos bármilyen módosítást csak felmenő rendszerben lehet bevezetni.

“Amennyiben a nyilatkozatunkban leírtak nem teljesülnek, és az oktatási államtitkárság továbbra sem kezeli tárgyalópartnerként a felsőoktatás fontos szereplőit, így a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat képviselő egyetlen legitim és független szervezetet, a HÖOK-ot, minden demokratikus eszközzel élni fogunk a jelenlegi hallgatók és a jövő generációk érdekében” – hangsúlyozza  állásfoglalásában a HÖOK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik