Belföld

Megkezdődött a demonstráció a parlament előtt

Minimális rendőri jelenlét mellett demonstrálnak a Kossuth téren, a D-Day néven indított, szakszervezeti tüntetéssorozat részeként.

Közel 70 szakszervezet, civil és társadalmi szervezet jelentette be szeptember 8-i sajtótájékoztatóján, hogy a munka világát érintő kilencpontos követelést fogalmaztak meg. Ekkor nyilvánították ki az irányú szándékukat, hogy szeptember 29-én elindítják a D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat. A résztvevők elsősorban az új adórendszer és a készülő új Munka törvénykönyve ellen tiltakoznak – írja a HVG.hu.

A szónokok szerint több mint száz szervezet képviselteti magát a megmozduláson és már nem csak a parlament előtti téren gyülekeznek. A helyszínen lévő tudósítók szerint elhangzottak már az első “Orbán takarodj” bekiabálások, de a felszólalók többször hangsúlyozták: “Nem valami ellen, hanem valamiért” gyűltek most össze.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a csütörtöki demonstráció előtt az MTI-nek azt mondta, a demonstrációsorozattal elsősorban az új alaptörvény, illetve a munka törvénykönyve ellen, valamint a nyugdíjak és a sztrájkjog védelméért tüntetnek. Később átnyújtották Schmitt Pál államfőnek címzett tízpontos petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának; a dokumentumban egyebek mellett a méltányos és igazságos adórendszer visszaállítását és az új munka törvénykönyvének elfogadását megelőző egyeztetést követelnek, továbbá a petíció tartalmazza a szolgálati korengedményes és korkedvezményes nyugdíj visszaállításának igényét is.

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy “egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe” – írták.

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban – szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

 

 

A BKV azon járatai, amelyek érintik a demonstráció helyszínét módosított, vagy rövidített útvonalon járnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik